Και τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας η ανάπτυξή τους μπορεί και πρέπει να γίνει με κανόνες, διαφάνεια, ισχυρή πολιτεία και ανεξάρτητες αρχές, ορθή και διαφανή διαχείριση του ηλεκτρικού χώρου, πλουραλισμό στην παραγωγή καθαρής ενέργειας. Δηλαδή σε πλήρη αντίθεση με την κοντόφθαλμη, αδιαφανή και ρουσφετολογική πολιτική που ασκεί στον τομέα η κυβέρνηση ΝΔ, επισήμανε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στην ομιλία του στην ετήσια συνάντηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φωτοβολταϊκών Παραγωγών (ΠΟΣΠΗΕΦ).
Περιέγραψε στη συνέχεια το πραγματικό έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Νέο έλλειμμα στον Ειδικό Λογαριασμό για τις ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) το 2020 από τον κ. Χατζηδάκη με το χαράτσι στα έργα ΑΠΕ και το «πράσινο τέλος» στο πετρέλαιο κίνησης. Πάλι χαράτσια και πάλι αναδρομική νομοθέτηση, όσα δηλαδή δε βοηθούν τις επενδύσεις σε ΑΠΕ. Φούσκα και υπερθέρμανση με τις βεβαιώσεις παραγωγού να φτάνουν στα 90GW, αυτό ήταν το αποτέλεσμα της δήθεν «απλοποίησης» της αδειοδοτικής διαδικασίας των ΑΠΕ. Νέα αναδρομική νομοθέτηση με την εισαγωγή εγγυητικής εκ μέρους της κυβέρνησης, σε μία ακόμη προσπάθεια να «διορθώσει» ένα πρόβλημα που δημιούργησε η ίδια. Καθυστέρηση νομοθέτησης του σχετικού θεσμικού πλαισίου και αλαλούμ και στην αποθήκευση, φωτογραφικές διατάξεις και προνομιακές ρυθμίσεις στις θαλάσσιες ΑΠΕ. Καθυστέρηση του Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ με την ολοκλήρωσή του στην καλύτερη περίπτωση τον Απρίλιο του 2023, όπου θα έχουν χωροθετηθεί όλα τα έργα ΑΠΕ της επόμενης δεκαετίας χωρίς σχεδιασμό. Μη ολοκλήρωση τέλος των Προεδρικών Διαταγμάτων για τις περιοχές Natura 2000 των οποίων οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες είχαν ανατεθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
«Όλα αυτά δυσφημίζουν όμως την πράσινη μετάβαση και δημιουργούν εντάσεις και τριβές με τις τοπικές κοινωνίες όπου, προστίθεται η εμμονική θα έλεγε κανείς, συστηματική υπονόμευση, εδώ και τρία χρόνια, των ενεργειακών κοινοτήτων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και σαν να μη έφταναν όλα αυτά ο κος Σκρέκας προχώρησε στην έκδοση ρουσφετολογικής Υπουργικής Απόφασης (ΥΠΕΝ/ΓΔΕ/84014/7123, ΦΕΚ Β΄4333/12.8.2022), μέσα στο Δεκαπενταύγουστο, η οποία κατάργησε τη χρονική προτεραιότητα στην εξέταση αιτήσεων, εισάγοντας φωτογραφικούς όρους με πλήρη αδιαφάνεια και αφήνοντας έξω ώριμα έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Τελικά “έριξε” και μικρούς και μεσαίους, αλλά και μεγάλους και ξένους επενδυτές, για χατίρι λίγων κολλητών της κυβέρνησης Μητσοτάκη», είπε χαρακτηριστικά.
Στάθηκε επίσης στην επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκης να ξεπουλήσει το 49% του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ), όπου συνδέεται μεγάλος όγκος των ΑΠΕ, μικρά και μεσαία έργα. «Ο ΔΕΔΔΗΕ ξεπουλήθηκε με ένα σταθερό, εγγυημένο έσοδο από τα υψηλότερα στην Ευρώπη σε ένα fund χωρίς καμία τεχνογνωσία, χωρίς καμία δέσμευση για επενδύσεις στο δίκτυο. Ο χρόνος αναμονής σύνδεσης έργων από τον ΔΕΔΔΗΕ έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με το 2019. Τα γαλάζια παιδιά βέβαια λαμβάνουν κανονικότατα τα μπόνους τους για στόχους που δεν επιτυγχάνουν αλλά, πραγματικές επενδύσεις στο δίκτυο δεν γίνονται».
Ο Σ.Φάμελλος αντέταξε στα παραπάνω το σημαντικότατο έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019 σχετικά με την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε: Στην εξυγίανση και επαναφορά σε πλεόνασμα του Ειδικού Λογαριασμού για τις ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), στη θέσπιση εγκεκριμένου μηχανισμού στήριξης για τις ΑΠΕ, χωρίς να θιγούν τα έργα που είχαν ήδη τεθεί σε λειτουργία και να υπονομευτεί η επενδυτική εμπιστοσύνη, στη θέσπιση και διενέργεια ανταγωνιστικών διαδικασιών για τα νέα έργα ΑΠΕ. Για παράδειγμα τα έργα των πάνω από 3.000 MW που εντάχθηκαν στο σύστημα βάσει του πλαισίου που δημιουργήθηκε την περίοδο 2016-18, είναι αυτά που εγκαθίστανται από το 2018 μέχρι και σήμερα και θα εντάσσονται ακόμα μέχρι και το 2023 με τις παρατάσεις που έλαβαν λόγω της πανδημίας. Αυτά διαφημίζει ο κ. Μητσοτάκης. Και βέβαια έργο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η εισαγωγή του θεσμού των Ενεργειακών Κοινοτήτων στην Ελλάδα -μαζί με προβλέψεις διευκολύνσεων και προτεραιοτήτων για την ενεργό συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, όπως και η εκκίνηση των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ τον Φεβρουάριο του 2019 με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τους 18 μήνες.
Τι κάνουμε όμως από εδώ και πέρα αναρωτήθηκε ο Σ.Φάμελλος κλείνοντας την ομιλία του: «Πρέπει να στηρίξουμε την αυτοπαραγωγή/αυτοκατανάλωση, τις Ενεργειακές Κοινότητες, τα μικρά έργα, τον πλουραλισμό με λίγα λόγια στην παραγωγή καθαρής ενέργειας με ξεκάθαρους κανόνες και ασφάλεια δικαίου για όλους, μαζί με και όχι απέναντι από τις τοπικές κοινωνίες. Θα πρέπει ακόμη να «ξεσκαρταριστούν» έργα και να διαχειριστούμε τον ηλεκτρικό χώρο ως κάτι κοινόχρηστο, όπως είναι, και όχι ως πολιτικό ρουσφέτι όπως κάνει σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Συνεπώς και στις ΑΠΕ, όπως και σε όλους τους τομείς, χρειάζεται δικαιοσύνη παντού και για να γίνει πράξη αυτό χρειάζεται πολιτική αλλαγή».