«Είναι ανείπωτη η τραγωδία που εκτυλίσσεται στα σύνορα Τουρκίας Συρίας μετά τον φονικό σεισμό πρέπει και η Ελλάδα, αλλά και η Ευρώπη, να παράσχει όποια βοήθεια είναι δυνατή και φυσικά να στηρίξουμε τους πολίτες με ό,τι χρειαστεί. Αλλά και στο αιγαίο είναι ανείπωτος ο πόνος για το ναυάγιο μεταναστών στην Λέσβο που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τριών ανθρώπων μέχρι στιγμής. Και οφείλουμε να διατυπώσουμε ότι στους διεθνείς οργανισμούς και στο διεθνές δίκαιο υπάρχουν κανόνες και υποχρεώσεις για τη διάσωση. Το δίκαιο της θάλασσας και τα δικαιώματα των προσφύγων που πρέπει να διεκδικούμε την εφαρμογή τους», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στον τηλεοπτικό σταθμό «Open» και στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος».
Σχετικά με την αισχροκέρδεια σημείωσε πως: «πράγματι έχει σημασία η σύγκριση μεταξύ κυβέρνησης Μητσοτάκη και κυβέρνησης Τσίπρα. Την περίοδο 2015-2019 λοιπόν τα τιμολόγια ρεύματος δεν αυξήθηκαν ούτε κατά ένα ευρώ, αλλά οι τιμές μειώθηκαν μεσοσταθμικά κατά 12%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, μέσα σε χρεωκοπία μάλιστα και μνημόνιο. Αντιθέτως, μόλις ανέλαβε ο κυβέρνηση Μητσοτάκη, αύξησε τα τιμολόγια του μεγαλύτερου παρόχου, της ΔΕΗ, τον Σεπτέμβριο του 2019 και η ΔΕΗ εφάρμοσε τη ρήτρα αναπροσαρμογής ή αλλιώς ρήτρα Μητσοτάκη τον Αύγουστο του 2021, πολλούς μήνες δηλαδή πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία πίσω από τον οποίο προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες της η κυβέρνηση».
Επισήμανε ακόμη ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη εν μέσω ακραίας ακρίβειας επιλέγει τα δύο διυλιστήρια να έχουν ακραία κερδοφορία ύψους τριών (3) δισ. ευρώ το 2022, με τα υπερκέρδη να εκτιμώνται στα 2,6 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα οι πολίτες να έχουν άδεια ρεζερβουάρ. «Άλλα τρεισήμισι (3,5) δισ. ευρώ υπερκέρδη έχουν «κλέψει» εδώ και 1,5 χρόνο από τους καταναλωτές οι προμηθευτές ρεύματος που έχουν στερηθεί τόσο τα νοικοκυριά όσο και η οικονομία. Έχουμε υπολογίσει ότι τα άδικα κέρδη, τα υπερκέρδη στις πλάτες της ελληνικής κοινωνίας φτάνουν τα έξι (6) δισ. ευρώ. Είναι συνεπώς ξεκάθαρο το ποιους ευνοεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι πολίτες όμως πληρώνουν το κόστος, την αισχροκέρδεια που επιτρέπει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι τσέπες των καταναλωτών άδειες αλλά τα ταμεία των υπερκερδών γεμάτα με τον κ. Μητσοτάκη».
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πρόσθεσε, 10.985 ευρώ ήταν το μέσο εισόδημα στην Ελλάδα το 2010, πήγε 7.500 ευρώ το 2015 και το 2019 πήγε στα 8.881 ευρώ. «Αυξήθηκε δηλαδή επί ΣΥΡΙΖΑ το μέσο εισόδημα και δεν μειώθηκε όπως θέλουν να παρουσιάζουν τα στελέχη της ΝΔ».
Ο Σ.Φάμελλος ξεκαθάρισε, διορθώνοντας ανακρίβειες που ακούστηκαν στο πάνελ, ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής σε τιμολόγια ρεύματος εισήχθη για πρώτη φορά με υπουργική απόφαση το 2013, ενώ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν εφαρμόστηκε ποτέ στη ΔΕΗ όπως επί κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ξεκαθάρισε επίσης ότι παρότι επί ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε ο νόμος του Μοντέλου-Στόχου (Target Model) εφαρμόστηκε τον Νοέμβριο του 2020 αλά ΝΔ, χωρίς να λειτουργούν τα διμερή συμβόλαια που ήταν νομοθετημένα από τον ΣΥΡΙΖΑ και η προθεσμιακή αγορά δε λειτουργεί ακόμη και σήμερα, ενώ φυσικά προβλέπονταν στο νόμο του 2018.