Στις αυξήσεις στην ενέργεια, αναφέρθηκε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, σε συνέντευξή του στο ΟPEN TV και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος»
Για τις αυξήσεις στην ενέργεια και τα τρόφιμα ο Επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής δήλωσε: Θα πρέπει να μας ενημερώσουν τα κυβερνητικά στελέχη για το αν διαβεβαιώνουν τους πολίτες ότι το πετρέλαιο κίνησης δεν θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες. Και αυτό το λέω γιατί πιθανόν ορισμένοι να θεωρήσουν το εμπάργκο πετρελαίου από τη Ρωσία ως ευκαιρία πλουτισμού.
Σε σχέση με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, την τελευταία εβδομάδα και εν μέσω παγετού, σημειώθηκε μεγάλη αύξηση. Ταυτόχρονα, όμως, έχουμε την παύση του επιδόματος θέρμανσης και το κόψιμο της επιδότησης από τα διυλιστήρια.
Σε αυτή την «επίθεση» κατά του εισοδήματος των πολιτών, έχουμε μια κυβέρνηση που δεν κάνει τίποτα απολύτως αφήνοντας τους πολίτες στο έλεος των αυξήσεων.
Και βέβαια σε σχέση με την αισχροκέρδεια στα τρόφιμα, το τελευταίο τρίμηνο η ΔΙΜΕΑ έχει επιβάλει μόλις δύο πρόστιμα – και αυτά, μόνο και μόνο, για το «θεαθήναι».
Συνέπεια αυτής της ανεξέλεγκτης κατάστασης είναι να έχουμε αύξηση της τιμής των τροφίμων μέσα στο 2022, έως και 40%, ενώ επίκειται και άλλο μεγάλο κύμα αυξήσεων το επόμενο διάστημα.
Είναι παράδοξο ότι σε προϊόντα στα οποία η Ελλάδα έχει αυτάρκεια και κάνει μάλιστα εξαγωγές, όπως το αιγοπρόβειο κρέας, το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί, παρουσιάζεται στη χώρα μας μεγαλύτερη αύξηση τιμών σε σχέση με την αύξηση τιμών για τα ίδια προϊόντα στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Και ο λόγος είναι ότι αυτή την κρίση την χρησιμοποιούν οι μεσάζοντες ως ευκαιρία γρήγορου και εύκολου πλουτισμού, εις βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών.
Σε σχέση με τα ενεργειακά θέματα ο Μιχάλης Κατρίνης επισήμανε: Δεν θα πρέπει να ξεχνάει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι και το Target model και το Χρηματιστήριο Ενέργειας, τα οποία οδήγησαν στη δυνατότητα των εταιρειών να βάζουν ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν αφετηρία το 2018 και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τότε ψηφίστηκε αυτό το μοντέλο -με τις γνωστές σήμερα παρενέργειες- και εφαρμόστηκε επί υπουργίας του κ. Χατζηδάκη.
Αλλά η Κυβέρνηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών και για ακόμη ένα ζήτημα: Αν ο κ. Μητσοτάκης είχε πάρει γρήγορα την απόφαση για την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών πετρελαίου, πχ τον Απρίλιο του 2022 που του το προτείναμε και όχι τον Δεκέμβριο του 2022, στο τέλος της χρονιάς δηλαδή, σήμερα στο δημόσιο ταμείο θα υπήρχαν επιπλέον 650 εκατομμύρια ευρώ για να διατεθούν για τη στήριξη των πιο αδύναμων οικονομικά πολιτών.