Συνολικά, αυτές οι 65 νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν εγγραφεί απασχολούν 327 εργαζομένους (πλήρους και μερικής απασχόλησης) (4,5%).
Η επικρατέστερη τεχνολογία είναι η Τεχνολογία Περιβάλλοντος (55%) ακολουθούμενη από την ανάπτυξη Λογισμικού (44%) και Εξοπλισμό Hardware (39%), κυρίαρχη πηγή εξωτερικής χρηματοδότησης είναι η χρηματοδότηση από Επιδοτήσεις (62%) και σχετικά με το επιχειρηματικό μοντέλο, επικρατεί το B2B (85%) ακολουθούμενο με διαφορά από το Β2Β2C (42%) και B2G (35%).
Επικρατέστερο μοντέλο εσόδων είναι η χρέωση ανά προϊόν (67%), η προμήθεια από άδεια χρήσης (Licensing) (42%) και το συνδρομητικό μοντέλο (36%).
Οι επιχειρήσεις που εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία αξιοποιούν συνήθως την Καθαρή Τεχνολογία, την Πράσινη Τεχνολογία, την Τεχνητή Νοημοσύνη και την Ανάλυση Δεδομένων.
Η ενότητα επικεντρώνεται στη σχέση μεταξύ του περιβάλλοντος και της χρήσης ενέργειας. Περιλαμβάνει μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με τη βιώσιμη ενέργεια, τη διατήρηση των φυσικών πόρων και τον μετριασμό των επιπτώσεων της χρήσης ενέργειας στο περιβάλλον.
Καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού και της κατασκευής ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων και συσκευών.
Επίσης, περιλαμβάνει θέματα σχετικά με τον αντίκτυπο της χρήσης ενέργειας στο περιβάλλον (όπως η κλιματική αλλαγή, η ρύπανση του αέρα και των υδάτων και η απώλεια της βιοποικιλότητας), καθώς και τρόπους μετριασμού των εν λόγω επιπτώσεων.
Δήλωση Χρίστου Δήμα
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και βουλευτής Κορινθίας, Χρήστος Δήμας επεσήμανε σε δήλωσή του στο iEnergeia ότι το οικοσύστημα καινοτομίας έχει δείξει την δυναμική του αλλά μπορούν να γίνουν πολλά περισσότερα. Όπως εξήγησε αυτό αφορά και στους τομείς ενδιαφέροντος και στην χρηματοδότηση και την διευκόλυνση της επενδυτικής προσπάθειας αλλά κυρίως στην γεωγραφική κατανομή καθώς υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση σε συγκεκριμένες περιφέρειες. Έχει ξεκινήσει μία συζήτηση με τις περιφέρεις όπως είπε ο ίδιος, προκειμένου να γίνουν όλες οι περιοχές τις χώρας υποδοχείς νεοφυών επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία για την γεωγραφική κατανομή των νεοφυών επιχειρήσεων (startups) το μεγαλύτερο ποσοστό (68%, περίπου 2 στις 3) έχουν έδρα στην Αττική. Στην Κεντρική Μακεδονία έχει έδρα το 14% των επιχειρήσεων, στην Κρήτη το 6% και στη Δυτική Ελλάδα το 3%.
Μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση του αριθμού των startups το 2022 σε σχέση με το 2021 παρατηρείται σε: Δυτική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και Πελοπόννησο (222,3%, 145,5%, 130,2%).
Σε ό,τι αφορά στην πυκνότητα startups ανά περιφέρεια (νεοφυείς επιχειρήσεις που αναλογούν σε 100.000 κατοίκους) η Αττική έχει δείκτη 13,1, σχεδόν διπλάσιο από το μέσο όρο (7,0). Η Κρήτη είναι πολύ κοντά σε αυτόν με 6,8, ακολουθούμενη από την Κεντρική Μακεδονία (5,5), το Βόρειο Αιγαίο (3,6) τη Δυτική Ελλάδα (3,3) και την Στερεά Ελλάδα (3,2).
Ο κ. Δήμας σημείωσε: «Έχει φανεί η δυναμική του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας. Αυξάνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις επιχειρήσεις του μητρώου καθώς ήδη οι επενδύσεις από Επενδυτικούς Αγγέλους διπλασιάστηκαν το 2022 συγκριτικά με το προηγούμενο έτος ενώ αυξάνεται το ενδιαφέρον από επενδυτικά ταμεία του εξωτερικού».