Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ξεκίνησε την άνοιξη του 2023 διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και ειδικά με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) επί ενός νέου σχεδίου Κοινής Υπουργικής Απόφασης, για τη σταδιακή υπαγωγή των επιχειρήσεων σε καθεστώς υποχρεωτικής ασφάλισης έναντι περιβαλλοντικής ζημίας και σύμφωνα με πληροφορίες του iEnergeia ο διάλογος έχει φέρει μία, καταρχήν, συμφωνία σε βασικά σημεία και εκτιμάται πως, μέχρι το τέλος του έτους θα έχει εκδοθεί η απαιτούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Η αρχή “ο ρυπαίνων πληρώνει” είναι απλή μια και προβλέπει ότι όποιος ρυπαίνει πληρώνει και το κόστος της ρύπανσης που προκαλεί, διαφορετικά καλούνται οι πολίτες να πληρώνουν «τα σπασμένα» για τις περιβαλλοντικές ζημιές που προκαλούν οι ρυπαίνοντες ενώ επιβαρύνονται οι δημόσιοι πόροι και αλλάζουν τα οικονομικά δεδομένα.
Σημειώνεται ότι μέχρι το 2004, σε επίπεδο ΕΕ, υπήρχαν διαθέσιμα ελάχιστα εξειδικευμένα συμβόλαια κάλυψης ευθύνης από περιβαλλοντική ζημία. Από το 2004 μέχρι σήμερα, ο κλάδος έχει αναπτυχθεί ραγδαία, με πλήθος συμβολαίων διαθέσιμων τόσο στην ευρωπαϊκή όσο και στην ελληνική αγορά. Τα διαθέσιμα ασφαλιστήρια παρουσιάζουν σημαντικές διαφοροποιήσεις, που αφορούν, μεταξύ άλλων, τις εξαιρέσεις, το εύρος κάλυψης, τα όρια ευθύνης, το όριο απαλλαγής, κ.λπ.
Σε ό,τι αφορά στην χώρα μας αν και υπάρχει Π.Δ. που προέβλεπε τη σταδιακή υπαγωγή των ρυπογόνων δραστηριοτήτων σε καθεστώς υποχρεωτικής ασφάλισης από το 2010, η σχετική ΚΥΑ δεν έχει εκδοθεί αλλά ο σχεδιασμός προβλέπει αυτή η εκκρεμότητα να κλείσει μέχρι το τέλος του χρόνου.