Πρόκειται για το ταμείο που εξήγγειλε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο το 9ο «Our Ocean Conference», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Το Ταμείο θα χρηματοδοτείται από τα δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών και οι πόροι, ανάλογα με την πορεία των διεθνών τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής άνθρακα μπορεί να ανέλθουν σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το ταμείο θα χρηματοδοτεί έργα διασύνδεσης των νησιών, αποθήκευσης ενέργειας και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενώ θα συμβάλει στην κατασκευή δεξαμενών νερού πολλαπλών χρήσεων.
Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει στα μέσα Απριλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τα χρήματα θα διατεθούν πρωτίστως σε έργα για «τη σύνδεση των νησιών μας με το ηπειρωτικό δίκτυο, την αποθήκευση ενέργειας, για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας» και για «κατασκευή δεξαμενών νερού πολλαπλών χρήσεων».
Ο ορίζοντας υλοποίησης των έργων που θα επιλεγούν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι το 2032, ενώ στις τάξεις της κυβέρνησης επικρατεί η αίσθηση ότι το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο θα ενισχύσει την πρωτοβουλία GR-Eco islands, ώστε να επεκταθεί με σταθερά βήματα πέρα από τα πετυχημένα πιλοτικά εγχειρήματα στη Χάλκη και την Αστυπάλαια. Υπενθυμίζεται πως το τρίτο νησί που έχει ενταχθεί σε αυτή την πρωτοβουλία για πράσινα νησιά είναι ο Πόρος.