Νίκος Ανδρουλάκης: Η πρόληψη είναι το όπλο απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης

Νίκος Ανδρουλάκης: Η πρόληψη είναι το όπλο απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης
Δευτέρα, 08/07/2024 - 12:56

Συνεχίζοντας την περιοδεία του στη Λέσβο, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, επισκέφθηκε το πρωί της Δευτέρας την Πυροσβεστική Υπηρεσία Μυτιλήνης.

Ο κ. Ανδρουλάκης συνομίλησε με τους άνδρες του πυροσβεστικού σώματος, τους εποχικούς πυροσβέστες και τους εθελοντές που συνδράμουν κάθε καλοκαίρι.

Σε δηλώσεις του ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε μεταξύ άλλων:

Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου, διότι η προσφορά σας είναι πολύ μεγάλη σε όλη την Ελλάδα. Δυστυχώς, τα χρόνια που έρχονται θα είναι ακόμη δυσκολότερα, όπως λέει η επιστημονική κοινότητα.

Η κλιματική αλλαγή θα πλήξει όλες τις χώρες της Μεσογείου. Οι συνθήκες δυσκολεύουν, τα δεδομένα αλλάζουν και εμείς πρέπει να προετοιμαζόμαστε. Εάν βάλουμε τα όσα συνέβησαν πέρυσι στη χώρα μας -στη Δαδιά που είχαμε τη μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρώπης, στην Εύβοια, στη Ρόδο και σε πολλά άλλα μέρη της χώρας με μικρότερες καταστροφές-, το μήνυμα είναι σαφές.

Ότι, ναι, πρέπει να έχουμε πολλά εναέρια μέσα, αλλά πρέπει να επενδύσουμε στην πρόληψη.

Έχω πρωταγωνιστήσει στο να υπάρξει η κοινή παραγγελία των Canadair από πολλές ευρωπαϊκές χώρες για να πάρει η Ελλάδα τα επτά σύγχρονα αεροπλάνα -διότι δεν υπήρχε γραμμή παραγωγής- και μάλιστα με μειωμένο κόστος της τάξεως του 30%, ενώ δύο Canadair θα τα πάρουμε μέσω του μηχανισμού.

Τα εναέρια μέσα σάς βοηθούν πάρα πολύ στο έργο σας. Χρειαζόμαστε αυτά τα σύγχρονα μέσα και για την ασφάλεια των πιλότων μας. Αλλά, εάν δεν επενδύσουμε στην πρόληψη, και μάλιστα με σύγχρονα σχέδια πολιτικής προστασίας, αναβαθμισμένα βάσει βέλτιστων πρακτικών άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την ταπεινή μου άποψη το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται.

Δυστυχώς, η χώρα μας είναι πολύ πίσω στην πρόληψη. Και στον καθαρισμό δασών και σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με σύγχρονα μέσα. Εύχομαι να τρέξει το «Αιγίς» όσο γίνεται το γρηγορότερο δυνατόν, ώστε τα νέα δεδομένα να τεθούν στη διάθεσή σας στον αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης. Αλλά για εμάς, το ξαναλέω, η πρόληψη είναι το κλειδί. Οι πυρκαγιές «σβήνουν» τον χειμώνα. Όσο πιο καλά προετοιμασμένοι είμαστε, τόσο πιο γρήγορα και πιο στοχευμένα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν τη νέα πραγματικότητα.

Θέλω να υπογραμμίσω ότι πέρυσι, ενώ είχαμε λιγότερες εστίες, είχαμε περισσότερες καταστροφές. Και αυτό δείχνει τις αδυναμίες. Για αυτό, επένδυση στην πρόληψη.

Εμείς θα είμαστε στο πλευρό σας. Έχω συνομιλήσει και άλλες φορές με τον συνδικαλιστικό σας φορέα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε. Έχουμε πει ότι πρέπει να αξιοποιούνται και τους χειμερινούς μήνες οι εποχικοί πυροσβέστες. Μπορούμε να τους αξιοποιήσουμε σε πάρα πολλά πεδία που έχουν να κάνουν με την πρόληψη, καθώς έχουν γνώση.