Ο κ. Μάντζος ανέφερε ότι «δεν πρόκειται για οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και υφαλοκρηπίδας, παρ' όλο που στελέχη της Νέας Δημοκρατίας παιανίζουν προς αυτήν την κατεύθυνση». Υπενθύμισε ότι έχουν υπάρξει πολλές προειδοποιητικές επιστολές και οχλήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη από το 2021 και παραπομπή και καταδίκη της χώρας μας στο Δικαστήριο της ΕΕ και πως ως αρμόδιοι τομεάρχες, ο ίδιος και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, είχαν εκδώσει δύο ανακοινώσεις πάνω σε αυτό το θέμα. Σημείωσε πως «η ολιγωρία της κυβέρνησης κρίνεται αδικαιολόγητη, καθώς θα μπορούσαμε, πρώτον, να σταθούμε στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες του» και «υπάρχει, δεύτερον, το προηγούμενο του ν. 4001/2011 - "νόμος Μανιάτη", επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έχει προσδιορίσει τα απώτατα όρια της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας». «Υπήρχε, δηλαδή, η βάση και η κυβέρνηση δεν την αξιοποίησε», τόνισε.
Ο ίδιος επεσήμανε ως το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι έπρεπε ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός -για περιβαλλοντικούς και γεωπολιτικούς λόγους- να μην έχει εξαρτηθεί από την προηγούμενη οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας με γειτονικές χώρες. «Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν το έκανε από φοβικότητα, δεν είπε την αλήθεια όταν έπρεπε, και τώρα κάποιοι, ενώ έχει υπάρξει αυτή η τετραετής καθυστέρησης, μιλούν σχεδόν για εποποιία», σχολίασε. Συμπερασματικά είπε ότι «είναι θετικό και αναγκαίο το βήμα που έγινε αλλά ο χρονισμός είναι εσφαλμένος, διότι έχει υπάρξει καθυστέρηση τεσσάρων χρόνων που απείλησε να επιδεινώσει τη γεωπολιτική συνθήκη της χώρας μας».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΚ-ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε ότι «πρέπει να είμαστε πιο νηφάλιοι, συνετοί, σοβαροί στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Και στο θέμα του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, καθώς και στο θέμα της Κάσου», προσθέτοντας πως το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου εκκρεμεί και πρέπει να ολοκληρωθεί.