Σκυλακάκης: Tην ερχόμενη εβδομάδα η ρύθμιση για τα έκτακτα μέτρα της αγοράς ηλεκτρισμού

Σκυλακάκης: Tην ερχόμενη εβδομάδα η ρύθμιση για τα έκτακτα μέτρα της αγοράς ηλεκτρισμού
Eurokinissi
Παρασκευή, 26/07/2024 - 18:57

Tην ερχόμενη εβδομάδα κατατίθεται στη Βουλή η ρύθμιση για τα έκτακτα μέτρα της αγοράς ηλεκτρισμού που θα περιλαμβάνουν το ύψος της φορολόγησης των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο.

Χωρίς τις επιδοτήσεις και με την ανιούσα που έχουν πάρει οι τιμές χονδρεμπορικής εξαιτίας της ανωμαλίας που προκλήθηκε με το διασυνοριακό εμπόριο αλλά και λόγω αυξημένης ζήτησης, οι τιμές προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 20 λεπτά.

Σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης ερωτώμενος αν έχει αλλάξει κάτι από τις αναγγελίες της κυβέρνησης, απάντησε «δεν έχει αλλάξει κάτι το μόνο που πρέπει να δούμε είναι τι τελικά αυξήσεις θα έχουμε τον Αύγουστο γιατί απ’ ότι βλέπω υπάρχει μια τάση πολύ μεγάλης αυτοσυγκράτησης από κάποιους από τους παρόχους».

Στην ερώτηση εάν η αυτοσυγκράτηση προέκυψε μετά την απόφασή σας να επιδοτήσετε το ρεύμα τον Αύγουστο και να φορολογήσετε τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε «δεν θα βάλω αιτιώδη συνάφεια, είναι στη δική σας κρίση. Εμείς θεωρούμε θετικό, στο βαθμό που υπάρχει αυτοσυγκράτηση, πολύ μικρές ή καθόλου αυξήσεις γιατί αυτό καλύπτει και τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες που δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε επιδότηση. Συνεπώς είναι καλύτερη λύση η αυτοσυγκράτηση σε σχέση με τις μεγαλύτερες τιμές. Σε κάθε περίπτωση εμείς αυτό που είχαμε προγραμματίσει θα το κάνουμε».

Αναφορικά με το πότε θα ανακοινωθούν οι παρεμβάσεις στο ρεύμα, ο υπουργός Ενέργειας απάντησε πως στις 2 Αυγούστου θα γίνουν οι ανακοινώσεις για το ύψος της επιδότησης.

«Έχουμε τάση αποκλιμάκωσης αυτή τη στιγμή των τιμών οπότε λίγη υπομονή αλλά αυτό που πρέπει να έχουν υπόψη τους οι καταναλωτές είναι ότι η κυβέρνηση υπάρχει για να παρακολουθεί την αγορά» πρόσθεσε ο κ. Σκυλακάκης.