Σδούκου: Η Ελλάδα κεντρικός ενεργειακός κόμβος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Σδούκου: Η Ελλάδα κεντρικός ενεργειακός κόμβος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη
Eurokinissi
Παρασκευή, 06/09/2024 - 18:23

Ως κεντρικό ενεργειακό κόμβο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο χαρακτήρισε τη χώρα μας η υφυπουργός Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, από το βήμα του Economist.

Όπως ανέφερε η Υφυπουργός, η Νοτιοανατολική Ευρώπη έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην πράσινη μετάβαση, με την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύς των ΑΠΕ κατά σχεδόν 11% μεταξύ 2022 και 2023.

Η Ελλάδα και η Βουλγαρία υπήρξαν οι κυριότεροι συντελεστές αυτής της ανάπτυξης, κυρίως στην ηλιακή ενέργεια. Στην Ελλάδα, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 η εγκατεστημένη ισχύς των νέων φωτοβολταϊκών συστημάτων ήταν αυξημένη κατά 43,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ειδικότερα, αναφερόμενη στο ρόλο της χώρας, η κ. Σδούκου ανέδειξε ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκε η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

"Το αναθεωρημένο Σχέδιο έχει καταρτιστεί, με γνώμονα την ελαχιστοποίηση του κόστους της ενεργειακής μετάβασης, προτάσσοντας τις παρεμβάσεις που είναι οι ωριμότερες και φθηνότερες και θα έχουν το μεγαλύτερο όφελος για την εθνική οικονομία.

Επιπλέον, τεχνολογίες όπως το υδρογόνο, ιδιαίτερα μετά το 2035, θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην απανθρακοποίηση των δυσκολότερων βιομηχανικών τομέων, όπως η βαριά βιομηχανία.

Η Κλιματική Δράση πρέπει να εστιάζει στους πολίτες: Οι πολιτικές και τα έργα που υλοποιούνται, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διεθνές επίπεδο, έχουν ως βασικό τους γνώμονα την εξυπηρέτηση των πολιτών και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους", υπογράμμισε.


Όσον αφορά στο φυσικό αέριο, σχολίασε ότι το ρωσικό αέριο συνεχίζει να ρέει προς την Ευρώπη, είτε μέσω αγωγών είτε σε μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), και σε ορισμένες περιπτώσεις οι ροές έχουν αυξηθεί σε σχέση με τα προπολεμικά επίπεδα.

"To 2023 παρατηρήθηκε ρεκόρ ανάπτυξης των ΑΠΕ. Ωστόσο, οι ΑΠΕ αναπτύσσονται ταχύτερα από όσο μπορούν να προσαρμοστούν οι αγορές ηλεκτρικής ενέργειας. Γι' αυτό η Ευρώπη αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, όπως οι μηδενικές ή αρνητικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, οι συμφόρηση του δικτύου και οι περικοπές", πρόσθεσε σχετικά.

Στη συνέχεια η Υφυπουργός επεσήμανε ότι, η πράσινη μετάβαση στην Ευρώπη γίνεται ακριβότερη, άρα και δυσκολότερη, λόγω άκαμπτων στόχων και πολλών κανόνων, παραμερίζοντας πρακτικές λύσεις. Αντίθετα, Κίνα και ΗΠΑ υιοθέτησαν ευέλικτες στρατηγικές που εστιάζουν στη βιομηχανική ανάπτυξη, τους πόρους και τις θέσεις εργασίας, με τη μείωση εκπομπών αέριων του θερμοκηπίου ως παράπλευρο όφελος. Η Ευρώπη ακόμα αναζητά ισορροπία μεταξύ των κλιματικών της στόχων και των οικονομικών-στρατηγικών προτεραιοτήτων.

Από άποψη τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας, η ενεργειακή μετάβαση περιλαμβάνει την υιοθέτηση νέων λύσεων, όπως τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, την αντλησιοταμίευση και το υδρογόνο. Αυτή η μετάβαση συνοδεύεται και από προκλήσεις, καθώς οι υπάρχουσες τεχνολογικές υποδομές πρέπει να προσαρμοστούν σε πιο βιώσιμες και αποδοτικές μορφές ενέργειας, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική προσιτότητα.