Β. Κικίλιας: Η Ε.Ε οφείλει να υπερασπιστεί την πρωτογενή παραγωγή και τους υδάτινους πόρους

Β. Κικίλιας: Η Ε.Ε οφείλει να υπερασπιστεί την πρωτογενή παραγωγή και τους υδάτινους πόρους
Τετάρτη, 16/10/2024 - 11:06

Οι εθνικές οικονομίες δεν μπορούν να σηκώσουν τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών

«Η Ευρώπη πρέπει να παράγει, η Ευρώπη πρέπει να «ξυπνήσει» σε ό,τι έχει να κάνει με την πρωτογενή παραγωγή, πρέπει να υπερασπιστεί τους υδάτινους πόρους που δεν θα έχουμε σε λίγο, πρέπει να κινητοποιηθεί για τις συνέπειες των μεγάλων φυσικών καταστροφών τις οποίες οι εθνικές οικονομίες δεν μπορούν να σηκώσουν. Και εσείς, οι τεχνοκράτες, οι ειδικοί, οι άνθρωποι της επιστήμης, οι άνθρωποι που μπορείτε να το μετρήσετε αυτό, πρέπει να βοηθήσετε έτσι ώστε οι εφαρμοσμένες πολιτικές να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση».

Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας στο συνέδριο «Εighth Sustainability Summit for SE Europe & the Mediterranean - Re-inventing green leadership: Collectivity vs fragmentation?» του Economist Impact.

Όπως τόνισε, μετά την έλευση της πανδημίας COVID-19, η κλιματική κρίση είναι το μεγαλύτερο θέμα που αντιμετωπίζει πλέον η ανθρωπότητα και θα απασχολεί τον πλανήτη τα επόμενα χρόνια. «Τα τελευταία δύο 24ωρα, πλημμυρίζει η έρημος Σαχάρα. Οι εικόνες είναι δυστοπικές, φαίνεται σαν να είναι βγαλμένες από ταινίες του Χόλυγουντ, που πιστεύαμε ότι δεν μπορούν να συμβούν ποτέ. Περισσότεροι από δώδεκα άνθρωποι έχουν πνιγεί. Και στους αμμόλοφους της ερήμου πλέον υπάρχουν λίμνες» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως όποια μέτρα και να λάβουν οι χώρες, καμία δεν μπορεί να εξαλείψει εντελώς τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών που προκαλεί η ολοένα και εντεινόμενη κλιματική κρίση.

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε επίσης στις τομές που έγιναν φέτος στη χώρα μας σε επίπεδο πρόληψης αλλά και διαχείρισης δασικών πυρκαγιών, επισημαίνοντας ότι εξακολουθούμε να διανύουμε μια μακρά και πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο, η οποία συνεχίζεται λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας. Μάλιστα, όπως είπε τις επόμενες ημέρες οι θυελλώδεις άνεμοι θα πυροδοτήσουν περαιτέρω τις συνθήκες για εκδήλωση επικίνδυνων πυρκαγιών.