Τον «οδικό χάρτη» για μείωση της εξάρτησης της Κομισιόν από το ρωσικό αέριο δημοσίευσε η Κομισιόν, αρχής γενομένης από φέτος όπου η εξάρτηση θα μειωθεί κατά 2/3 περίπου και στόχο οριστικής απεξάρτησης πολύ πριν το 2030.
Το σχέδιο προβλέπει εναλλακτικές προμήθειες και επέκταση της χρήσης καθαρής ενέργειας πιο γρήγορα απ' ότι τα αρχικά σχέδια, η εφαρμογή των οποίων θα είναι σε μεγάλο βαθμό ευθύνη των εθνικών κυβερνήσεων.
Σύμφωνα με το Reuters, τα νέα σχέδια είναι πρόσθετα στις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή που αποτελούν επί του παρόντος αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην ΕΕ και έχουν για να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων γρηγορότερα αυτή τη δεκαετία και από μόνες τους περιορίζουν τη χρήση φυσικού αερίου στην ΕΕ κατά 30% έως το 2030.
Η Επιτροπή είπε ότι το αέριο και το LNG από χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ θα μπορούσαν φέτος να αντικαταστήσουν περισσότερο από το ένα τρίτο, 60 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm), από τα 155 bcm που λαμβάνει η Ευρώπη ετησίως από τη Ρωσία. Και μέχρι το 2030, η αυξημένη χρήση βιομεθανίου και υδρογόνου θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει.
Νέα αιολικά και ηλιακά έργα θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν 20 bcm ζήτησης φυσικού αερίου φέτος, ενώ ο τριπλασιασμός της δυναμικότητας μέχρι το 2030, προσθέτοντας 480 GW αιολικής και 420 GW ηλιακής ενέργειας, θα μπορούσε να εξοικονομήσει 170 bcm ετησίως. Με το να κατεβάσουμε τους θερμοστάτες κατά 1°C εξοικονομούνται επιπλέον 10 bcm φέτος, ενώ έως το 2030, η αντικατάσταση των λεβήτων αερίου με 30 εκατομμύρια αντλίες θερμότητας θα μπορούσε να εξοικονομήσει επιπλέον 35 bcm, πρόσθεσε η Επιτροπή.
Ορισμένες χώρες αναζητούν περισσότερη χρηματοδότηση από την ΕΕ για να προστατεύσουν τους καταναλωτές από την έκρηξη του κόστους φυσικού αερίου. Σύμφωνα με την Κομισιόν μπορούν να φορολογήσουν τα κέρδη που αποκομίζουν οι ενεργειακές εταιρείες από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας είπε ότι τέτοιοι φόροι θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν 200 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος.
Η ΕΕ θα προτείνει επίσης έως τον Απρίλιο κανόνες που θα απαιτούν από τις χώρες της ΕΕ να γεμίζουν τις αποθήκες φυσικού αερίου στο 90% έως την 1η Οκτωβρίου κάθε έτους.