Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, απέρριψε την προοπτική ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να διακόψει τον εφοδιασμό της Ευρώπης με πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε αντίποινα για τις αυστηρές οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.
Η Ρωσία «πρέπει να πουλήσει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της», δήλωσε ο Μπορέλ στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων, σε συνέντευξή του στο Φόρουμ της Ντόχα. Εκεί, στην πρωτεύουσα του Κατάρ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος συναντήθηκε την Κυριακή με ηγέτες και πολιτικούς στρατηγούς συζητώντας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, την προσφυγική κρίση και την κλιματική κρίση.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η Μόσχα αντλεί «ένα σημαντικό ποσό των οικονομικών πόρων που χρειάζεται» από την πώληση ορυκτών καυσίμων, «επειδή οι κυρώσεις έχουν μπλοκάρει τα περιουσιακά στοιχεία που έχει η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα σε αμερικανικές, ευρωπαϊκές και ιαπωνικές τράπεζες» .
Βέβαια, ο ίδιος αναγνώρισε και το γεγονός ότι η Μόσχα εξακολουθεί να «έχει πολλά (άλλα περιουσιακά στοιχεία) στην Κίνα και σε άλλες χώρες όπου η ΕΕ είναι αδύνατο να αντιδράσει και να παρέμβει».
«Αλλά έχουμε μπλοκάρει ένα πολύ σημαντικό μέρος των συναλλαγματικών αποθεμάτων τους», δήλωσε ο Μπορέλ.
Ωστόσο, αναγνώρισε ότι η συμπεριφορά του Πούτιν έχει γίνει απρόβλεπτη.
«Δεν είμαι μέσα στο κεφάλι του Πούτιν και δεν ξέρω τι πρόκειται να κάνει. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα εισέβαλε και πόσο μάλλον να εισβάλει και να καταστρέψει την Ουκρανία, όπως κάνει τώρα», είπε.
Όσον αφορά στην Ευρώπη, ο Μπορέλ εξήγησε ότι ενώ θέλει να απομονώσει τη Ρωσία διακόπτοντας τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη χώρα, οι οικονομικές κυρώσεις της έχουν ήδη προκαλέσει απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας που πλήττει σκληρά τους Ευρωπαίους καταναλωτές.
«Μακρές και δύσκολες» ειρηνευτικές συνομιλίες
Επέμεινε όμως στην ανάγκη να διατηρηθούν και να ενταθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καθώς ο Πούτιν καταστρέφει τις ουκρανικές πόλεις.
«Αφού δεν μπορεί να τις κατακτήσει, τις βομβαρδίζει, προκαλώντας τεράστιο αριθμό απωλειών μεταξύ των αμάχων», είπε.
«Προμηθεύουμε όπλα στην Ουκρανία για να αμυνθεί, αμυντικά όπλα, και επιβάλλουμε κυρώσεις στη Ρωσία για να την αποδυναμώσουμε, ειδικά την οικονομία που περιστρέφεται γύρω από τον Πούτιν και τους ανθρώπους που τον υποστηρίζουν, τους διάσημους ολιγάρχες και τους ηγέτες αυτού του πολιτικού συστήματος. Και αυτό κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Ύπατος Εκπρόσωπος.
Επισήμανε όμως επίσης ότι είναι ευκολότερο για τις Ηνωμένες Πολιτείες να απαγορεύσουν την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, επειδή «εισάγουν πολύ λίγα, αν όχι σχεδόν τίποτα», ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες «εισάγουν πολλά».
Ο Μπορέλ δήλωσε ότι η ΕΕ εργάζεται για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στη σύγκρουση, διότι «όλοι οι πόλεμοι τελειώνουν, και όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο, με κατάπαυση του πυρός πρώτα και με ειρηνευτική συμφωνία στη συνέχεια».
«Αυτά τα πράγματα γίνονται διακριτικά, αλλά υπάρχουν δίαυλοι για να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν και να τερματιστεί η ταλαιπωρία του ουκρανικού λαού», δήλωσε ο διπλωμάτης, ενώ προέβλεψε ότι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις «θα είναι σίγουρα μακρές και δύσκολες, αλλά το σημαντικό είναι να σταματήσει αυτός ο πόλεμος (…) που δεν έπρεπε ποτέ να ξεκινήσει, που δεν έχει καμία αιτιολόγηση και που προκαλεί τεράστια δεινά».
(Fernando Heller | EuroEFE.EURACTIV.es)