Η Ευρώπη εισάγει φέτος σε επίπεδα ρεκόρ το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), καθώς επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο μέσω των αγωγών και για να γεμίσει τις αποθήκες αερίου ενόψει του επόμενου χειμώνα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν ρεκόρ εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου τον Απρίλιο του 2022, όταν οι εισαγωγές ανήλθαν κατά μέσο όρο σε 16,5 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια ανά ημέρα (Bcf/d) και ξεπέρασαν τα 19,0 Bcf/d κάποιες μέρες του μήνα, ανέφερε την Τρίτη η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ (ΕΙΑ).
Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν εκτοξευθεί φέτος, καθώς τα αποθέματα αποθήκευσης φυσικού αερίου βρίσκονταν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα από το φθινόπωρο του 2021 έως την άνοιξη του 2022.
Το αέριο από αγωγούς δεν κάλυπτε τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης, ενώ οι υψηλότερες τιμές spot LNG στην Ευρώπη σε σύγκριση με την Ασία προσέλκυσαν τους προμηθευτές με ευελιξία προορισμού να στείλουν LNG στην Ευρώπη. Οι προμηθευτές αυτοί προέρχονταν κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε η EIA.
Κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2022, οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν κατά μέσο όρο 14,9 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια ημερησίως. Αυτό είναι κατά 66% υψηλότερο από τον ετήσιο μέσο όρο του 2021 και 4,7 Bcf/d περισσότερο από το προπανδημικό υψηλό των 10,3 Bcf/d το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της CEDIGAZ που επικαλείται η EIA.
Επί του παρόντος, 14 χώρες στην Ευρώπη διαθέτουν εγκαταστάσεις εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου, αλλά η χρήση αυτών των εγκαταστάσεων ποικίλλει ανά περιοχή. Το βόρειο και το νότιο τμήμα του ευρωπαϊκού δικτύου αγωγών φυσικού αερίου δεν είναι πλήρως ενοποιημένο, σημειώνει μεταξύ άλλων η EIA.
Καθώς η Ευρώπη θέλει να εξαλείψει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο έως το 2027, οι περισσότερες χώρες εξετάζουν την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου και τις συμβάσεις προμήθειας με άλλους εξαγωγείς φυσικού αερίου εκτός της Ρωσίας. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, έχει σχέδια για δύο εγκαταστάσεις εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Brunsbuettel και στο Wilhelmshaven.
Για πάνω από έξι μήνες τώρα, η Ευρώπη είναι ο βασικός μοχλός της παγκόσμιας ζήτησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς επιδιώκει να αντικαταστήσει όσο το δυνατόν συντομότερα την προμήθεια ρωσικού αερίου από αγωγούς. Από την ενεργειακή κρίση του περασμένου φθινοπώρου, η Ευρώπη έχει εκτοπίσει την Ασία ως μοχλό ανάπτυξης της ζήτησης LNG και δεν είναι πλέον «η αγορά έσχατης ανάγκης» για τα φορτία LNG.