Με επιδότηση του κόστους αντικατάστασης των εσωτερικών εγκαταστάσεων η HENGAS θα τροφοδοτήσει την Καλαμάτα και τη Σπάρτη μέσα στο 2023

Με επιδότηση του κόστους αντικατάστασης των εσωτερικών εγκαταστάσεων η HENGAS θα τροφοδοτήσει την Καλαμάτα και τη Σπάρτη μέσα στο 2023
Τρίτη, 28/06/2022 - 09:13
Το επενδυτικό της πλάνο που «αγκαλιάζει» την Πελοπόννησο και εντάσσει την Καλαμάτα και την Σπάρτη στο δίκτυο διανομής του Φυσικού Αερίου παρουσίασε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα η εταιρεία HENGAS, παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, της περιφερειακής και της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι θεσμικών φορέων και της επιχειρηματικής κοινότητας τους οποίους καλωσόρισε εκ μέρους της HENGAS ο πρόεδρος του Δ.Σ και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γιάννης Λαμπρόπουλος. «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι» τόνισε «που η παρουσία μας στην Πελοπόννησο διευρύνεται με την προσθήκη στο δίκτυο μας της Καλαμάτας και της Σπάρτης. Στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από τη ΡΑΕ προγράμματος ανάπτυξης 2022-2026 υλοποιούμε ένα μεγάλο επενδυτικό πλάνο 65 εκ. ευρώ αναπτύσσοντας σημαντικές ενεργειακές υποδομές σε δήμους της ελληνικής περιφέρειας δίνοντας νέες προοπτικές ανάπτυξης στις τοπικές κοινωνίες».

Στη συνέπεια που δείχνει η HENGAS στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος που θέτει για την ανάπτυξη δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης: «Πέρυσι, περίπου τον ίδιο καιρό, εξαγγείλαμε την ένταξη της Μεγαλούπολης, της Τρίπολης και της Κορίνθου στο δίκτυο του φυσικού αέριου και σε χρόνο ταχύτερο από το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί τα έργα ολοκληρώθηκαν» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, συγχαίροντας την εταιρεία και υπενθυμίζοντας ότι στην πολιτική σημασία δεν έχουν εξαγγελίες, αλλά το αποτέλεσμα.

Εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι αυτό θα συμβεί και στο έργο της Καλαμάτας και της Σπάρτης προχώρησε στη δέσμευση πως μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων θα επιδοτηθεί η διασύνδεση των νοικοκυριών με το δίκτυο μέσω επιδότησης του κόστους αντικατάστασης των εσωτερικών εγκαταστάσεων κάνοντας το φυσικό αέριο προσιτό σε όλους τους πολίτες.

Τη δέσμευση του υπουργού για επιδότηση του κόστους αντικατάστασης των εσωτερικών εγκαταστάσεων των νοικοκυριών με το δίκτυο χαιρέτισε σε σύντομη παρέμβαση του ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αλλά και τη δέσμευση της HENGAS για τήρηση του χρονοδιαγράμματος που θα φέρει το φυσικό αέριο στην περιοχή ως το 2023, ώστε – όπως τόνισε – η αναπτυξιακή πορεία της Πελοποννήσου να απολαμβάνει όλες τις δυνατότητες της τεχνολογικής υποστήριξης. Γι’ αυτό ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε το γεγονός ως τέλος της ενεργειακής απομόνωσης της Καλαμάτας και της Σπάρτης.

Ο καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας Κώστας Ανδριοσόπουλος χαρακτήρισε άδικο τον χαρακτηρισμό του φυσικού αερίου «ως καύσιμο μετάβασης» γιατί, όπως είπε, αυτή η μετάβαση θα διαρκέσει πολλά χρόνια, ίσως και δεκαετίες ακόμη. Άδικη είπε είναι και η δαιμονοποιήσή του εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής ανασφάλειας που δημιούργησε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, διευκρινίζοντας το γεγονός ότι στην Ελλάδα είμαστε τυχεροί που έχουμε σημαντικές υποδομές LNG και αγωγούς που διασφαλίζουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Τέλος, εκτίμησε πως στο προσεχές διάστημα αναμένεται να υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών.

Αναλυτική παρουσίαση του επενδυτικού σχεδίου της HENGAS έκανε ο σύμβουλος διοίκησης της εταιρείας κ. Νίκος Κουτσογιάννης: «Στόχος της HENGAS είναι να συμβάλλει στην επίτευξη των εθνικών στόχων για την ενεργειακή μετάβαση και να αποτελέσει στυλοβάτη της ανάπτυξης της ελληνικής περιφέρειας, προσφέροντας φιλική προς το περιβάλλον και προσιτή ενέργεια σε όλους.

H HENGAS μέσω ενός μεγάλου επενδυτικού πλάνου ύψους 65 εκ. ευρώ αναπτύσσει δίκτυα και σταθμούς φυσικού αερίου για την εξυπηρέτηση έντεκα πόλεων της ελληνικής περιφέρειας (Τρίπολη, Κόρινθος, Μεγαλόπολη, Έδεσσα, Πολύκαστρο, Πολύγυρος, Δεσκάτη, Νάουσα, Σκύδρα, Καλαμάτα, Σπάρτη), είτε μέσω απευθείας σύνδεσης με το δίκτυο ΕΣΦΑ, είτε μέσω μεταφοράς CNG και LNG με υψηλά κριτήρια ποιότητας και ασφάλειας. Σύντομους χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν οι βουλευτές Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, Αρκαδίας Κώστας Βλάσης, o Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο πρώην Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος και ο γ.γ. της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης, ενώ παραβρέθηκε το μέλος της Π.Ε. του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ο Αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και προσκεκλημένοι της Hengas.