Μ. Σχοινάς: Η Ευρώπη απαντά στη ενεργειακή κρίση με νέους προμηθευτές και την προώθηση του επενδυτικού προγράμματος REpowerEU

Μ. Σχοινάς: Η Ευρώπη απαντά στη ενεργειακή κρίση με νέους προμηθευτές και την προώθηση του επενδυτικού προγράμματος REpowerEU
Τετάρτη, 06/07/2022 - 15:21

Πιστεύω ότι ο χειμώνας θα πάει καλά, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς από το πάνελ του 26ου Συνεδρίου του Economist.

Σε σχετική ερώτηση για την ενέργεια ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι η Ευρώπη απαντά στην ενεργειακή κρίση με νέους προμηθευτές και την προώθηση του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος REpowerEU. Παράλληλα είπε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ετοιμάζει και το σχέδιο αλληλεγγύης και για το χειρότερο σενάριο πλήρους διακοπής της ροής του φυσικού αερίου.

Ο κ. Σχοινάς επισήμανε ακόμα ότι η Επιτροπή έχει υποβάλλει ήδη στους πρωθυπουργούς των κρατών-μελών την εργαλειοθήκη και το στρατηγικό σχέδιο για τα μέτρα που μπορούν να λάβουν προκειμένου να ανακουφίσουν τους πιο ευάλωτους πολίτες, αναφέροντας οτι «αυτό έχει ήδη γίνει στην Ελλάδα και μάλιστα με τρόπο συμβατό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Σημειώνοντας παραλείψεις της ευρωπαϊκής πολιτικής, τόνισε χαρακτηριστικά: «Χρειάστηκε η πανδημία για να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν παράγουμε μάσκες, αναπνευστήρες και φαρμακευτικές πρώτες ύλες, μας πήρε χρόνια για να συνειδητοποιήσουμε ότι βασιστήκαμε στην ενεργειακή εξάρτηση με καθεστώτα που νομίζαμε ότι θα συνεργαστούν με το δικό μας κοινωνικό μοντέλο, ήταν μια αυταπάτη.

Τώρα επιδιώκουμε την ανεξαρτησία μας από τη Ρωσία και πιστεύουμε ότι το σχέδιο μας θα λειτουργήσει, αν και όχι από τη μια μέρα στην άλλη, με νέους πιο αξιόπιστους προμηθευτές, τις ΗΠΑ, το Κατάρ, την Αίγυπτο, τη Νορβηγία, την κοινή αποθήκευση και την κοινή προμήθεια ενέργειας».

Τέλος, ο κ. Σχοινάς προέτρεψε τους Ευρωπαίους πολίτες να κάνουν κι αυτοί τη δική τους προσπάθεια για την εξοικονόμηση ενέργειας.