Δεν αλλάζουν οι θέσεις της ΡΑΕ σχετικά με την τιμολόγηση για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στο εξαντλημένο κοίτασμα της Καβάλας, καθώς στην οριστική της απόφαση το προσδιορίζεται στο 50% το ποσοστό κοινωνικοποίησης του κόστους του έργου και στα 160 εκατ. ευρώ το τμήμα του κόστους που συναρτάται με το όφελος της ασφάλειας του εφοδιασμού.
Παρά το γεγονός ότι τόσο το ΤΑΙΠΕΔ όσο και οι υποψήφιοι επενδυτές επιχειρηματολόγησαν υπέρ της αύξησης του ποσοστού κοινωνικοποίησης με δεδομένο ότι το 50% δεν είναι επαρκές για τη βιωσιμότητα του έργου, η ΡΑΕ εξέδωσε την οριστική απόφαση, η οποία επί της ουσίας δεν διαφέρει από την αρχική εισήγησή της.
Ωστόσο αφήνει ένα παράθυρο ανοιχτό και αυτό αφορά την παρέμβαση της Πολιτείας ώστε να καταστεί ελκυστική η επένδυση της δημιουργίας υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στο εξαντλημένο κοίτασμα της Καβάλας.
Σημειώνει ότι αν η Αποθήκη της Καβάλας κρίνεται αναγκαία για την τήρηση αποθεμάτων ασφαλείας φυσικού αερίου για περιόδους κρίσης εφοδιασμού, τότε θα πρέπει να καθοριστεί οικονομικό αντάλλαγμα για την παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας.
Συγκεκριμένα η ΡΑΕ στην απόφαση της αναφέρει: «Δεδομένου ότι η Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ) μπορεί να συνεισφέρει περαιτέρω στην ασφάλεια εφοδιασμού, με διατήρηση στρατηγικών αποθεμάτων, όπως αποτυπώνονται στο σενάριο γεωπολιτικού κινδύνου, η Πολιτεία μπορεί συμπληρωματικά να προσδιορίσει καθεστώς στρατηγικού αποθέματος, δηλαδή αποθέματος που θα διατηρείται στην ΥΑΦΑ και το οποίο θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο σε περίοδο κρίσης εφοδιασμού, συνιστώντας Υπηρεσία Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος (ΥΓΟΣ) και καθορίζοντας το αντάλλαγμα της παροχής της, σύμφωνα και με τους όρους του άρθρου106 ΣΛΕΕ».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναφορά αυτή της ΡΑΕ γίνεται σε μια περίοδο βαθιάς ενεργειακής κρίσης για όλη την Ευρώπη με τον κίνδυνο διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου να βρίσκεται προ των πυλών και την ΕΕ να έχει επιβάλει σε όλα τα κράτη μέλη να τηρούν απόθεμα ασφαλείας ίσο με το 15% της ετήσιας κατανάλωσης φυσικού αερίου.
Η Ελλάδα, που είναι μια από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες που δεν διαθέτουν αποθήκες φυσικού αερίου βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ιταλία για την τήρηση στη γειτονική χώρα των αποθεμάτων ασφαλείας γεγονός που αναμένεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το κόστος του καυσίμου.
Πάντως η ΡΑΕ στην απόφαση της σημειώνει η ΥΑΦΑ εκτιμάται ότι θα συμβάλει σημαντικά στην ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας στην πορεία προς την ενεργειακή μετάβαση και για το λόγο αυτό θεωρεί εύλογη –υπό την προϋπόθεση κοινοποίησης από την ελληνική Πολιτεία και τελικής έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή– την ανάκτηση μέσω της εσωτερικής αγοράς ΦΑ (κοινωνικοποίηση) μέρους του Απαιτούμενου Εσόδου κάθε Ρυθμιστικής Περιόδου σε ποσοστό έως και 50% με ανώτατο όριο ανάκτησης επί του εγκεκριμένου από τη ΡΑΕ κόστους κατασκευής της ΥΑΦΑ. Το ανωτέρω ποσοστό θα προσεγγίζει σε σωρευτική αξία, όπως αυτή διαμορφώνεται μεταξύ των Ρυθμιστικών Περιόδων, το τμήμα του κόστους του έργου που συναρτάται με το όφελος της ασφάλειας του εφοδιασμού (160 εκατ.€), το οποίο δεν δύναται να αποτιμηθεί με ακρίβεια από τους συμμετέχοντες στην αγορά φυσικού αερίου και τους χρήστες φυσικού αερίου.