Στο Αζερμπαϊτζάν η πρόεδρος της Κομισιόν

Στο Αζερμπαϊτζάν η πρόεδρος της Κομισιόν
Δευτέρα, 18/07/2022 - 08:38

Η ΕΕ επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους.

Στο Μπακού μεταβαίνει σήμερα Δευτέρα, προς αναζήτηση επιπλέον φυσικού αερίου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Επιτροπή αναφέρει: «Εν μέσω της συνεχιζόμενης μετατροπής των ενεργειακών αποθεμάτων σε όπλα από τη Ρωσία, η διαφοροποίηση των ενεργειακών εισαγωγών μας αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ». «Η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν και η Επίτροπος (Ενέργειας) Κάντρι Σίμσον θα βρίσκονται στο Αζερμπαϊτζάν για να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία μας», τονίζεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής στο Twitter.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Επιτροπή πρότεινε στις χώρες της ΕΕ μια συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν ώστε να αυξηθούν οι εισαγωγές φυσικού αερίου και να στηριχθεί η επέκταση του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου.

Παράλληλα η Γερμανία, προετοιμάζεται για όλα τα πιθανά σενάρια, ακόμα και για την πλήρη διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία όταν λήξει η 10μερη περίοδος τακτικής συντήρησης του αγωγού Nord Stream 1, αυτήν την εβδομάδα.

Πάντως, ο πρεσβευτής της Ρωσίας σε διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη, Μιχαήλ Ουλιάνοφ, έγραψε στο Twitter: «Η Ρωσία ποτέ δεν αρνήθηκε να συνεχίσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τηρεί πλήρως τις συμβατικές υποχρεώσεις της».