Έτσι σύμφωνα με το τρέχον πρόγραμμα εκφορτώσεων του ΔΕΣΦΑ, το οποίο αναθεωρείται αναλόγως των αναγκών και των αιτημάτων των εισαγωγέων φυσικού αερίου εντός του Σεπτεμβρίου θα φθάσουν στη Ρεβυθούσα 13 φορτία συνολικής δυναμικότητας 562.525 κ.μ. έναντι 609.573 κ.μ. που εισήχθησαν τον Αύγουστο.
Αυτό καταδεικνύει ότι οι προμηθευτές είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στις αποφάσεις τους για την αγορά LNG, καθώς οι τιμές είναι απαγορευτικές για να καλύψουν αστοχίες στον σχεδιασμό. Η εξέλιξη των τιμών του φυσικού αερίου τρομάζει την αγορά και οι προμήθειες για την κάλυψη των αναγκών ηλεκτροπαραγωγής αλλά και των αναγκών της Βουλγαρίας, στην οποία η Ρωσία έχει κλείσει της στρόφιγγα ροής του φυσικού αερίου, γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή.
Στα 214,11 ευρώ/MWh ο μέσος όρος κλεισίματος
Είναι ενδεικτικό ότι στην αγορά Επόμενης Ημέρας που λειτουργεί στο Βάθρο Εμπορίας Φυσικού Αερίου του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ο μέσος όρος της τιμής κλεισίματος την προηγούμενη εβδομάδα (22 Αυγούστου - 28 Αυγούστου 2022) διαμορφώθηκε στα 214,11 ευρώ/MWh, ενώ οι συνολικές ποσότητες που διαπραγματεύτηκαν ανήλθαν σε 44.900 MWh.
Μεγάλες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου προβλέπεται να εκφορτωθούν στο σταθμό της Ρεβυθούσας και τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΔΕΣΦΑ.
Την ίδια ώρα έτοιμο να υποδεχθεί φυσικό αέριο είναι και το νέο FSU η εγκατάσταση του οποίου ολοκληρώθηκε αν και επί του παρόντος φαίνεται ότι η δυναμικότητα της Ρεβυθούσας είναι επαρκής για την κάλυψη των αναγκών τόσο της εγχώριας αγοράς όσο και της αγοράς της Βουλγαρίας.
Από τα 13 φορτία που έχουν προγραμματιστεί να φτάσουν στη Ρεβυθούσα, τέσσερα φορτία ανήκουν στη Βουλγαρική METEnergy δυναμικότητας 104.579 κ.μ. και δυο στην επίσης βουλγαρική Bulgargaz EAD δυναμικότητας 110.783 κ.μ. Η ΔΕΠΑ εισάγει επίσης δυο φορτία συνολικής δυναμικότητας 100.443 κ.μ. η Elpedison τρία φορτία δυναμικότητας 62.083 κ.μ. Η Motor Oil εισάγει ένα φορτίο δυναμικότητας 36.927 κ.μ. και η Μυτιληναίος ένα φορτίο 147 κ.μ.
Έχει ενδιαφέρον η συνεργασία μεταξύ της Motor Oil, της Bulgargaz και της Elpedison που μοιράζονται το φορτίο ενός πλοίου στις 8 Σεπτεμβρίου.
Από τις ΗΠΑ το μεγαλύτερο μέρος LNG
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το πρώτο εξάμηνο του 2022, η εγκατάσταση της Ρεβυθούσας κάλυψε το 44% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ελλάδας και οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 134,33%. Όπως και το 2021, το μεγαλύτερο μέρος του LNG έχει εισαχθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ΗΠΑ αντιπροσώπευαν το 58,94% των προμηθειών το πρώτο εξάμηνο, ακολουθούμενες από την Αλγερία, την Αίγυπτο, τη Νιγηρία και το Ομάν.
Σε ότι αφορά το νέο FSU που εγκαταστάθηκε στη Ρεβυθούσα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη ΡΑΕ θα χρησιμοποιηθεί και για την κάλυψη των αναγκών αποθήκευσης φυσικού αερίου προκειμένου να αποφευχθεί η λύση της Ιταλίας που είχε αρχικώς εξεταστεί και όπως φαίνεται είχε πολλά οικονομικά αλλά και τεχνικά μειονεκτήματα.