Ολική επαναφορά στη θέρμανση με πετρέλαιο - Έρχονται νέα κίνητρα

Ολική επαναφορά στη θέρμανση με πετρέλαιο - Έρχονται νέα κίνητρα
Πέμπτη, 01/09/2022 - 06:45

Επιστροφή στο πετρέλαιο με κίνητρα για τη θέρμανση των νοικοκυριών.

Περίπατο πάει στην... πράξη ο νέος κλιματικός νόμος. Από τη μία η επιστροφή της Ελλάδας στον άνθρακα και από την άλλη οι καυστήρες πετρελαίου, ο νέος κλιματικός νόμος φαίνεται τελικά να μένει στα χαρτιά. Πλέον εξετάζονται κίνητρα ώστε να πάρουν ξανά μπροστά οι καυστήρες πετρελαίου σε πολυκατοικίες και σπίτια. Σημειώνεται ότι πριν από λίγους μήνες είχε γίνει γνωστό ότι με το νέο κλιματικό νόμο από την 1η Ιανουαρίου 2025 απαγορεύεται η πώληση και εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης. Σε όποιον πωλεί ή εγκαθιστά καυστήρες πετρελαίου θέρμανσης επιβάλλονται πρόστιμο και σφράγιση του καυστήρα. Το ύψος του προστίμου ορίζεται σε ποσό τριπλάσιο της τιμής πώλησης του καυστήρα.

Πλέον γίνονται βήματα προς τα πίσω σε όλα τα επίπεδα, καθώς ο χειμώνας έρχεται... Άλλωστε ο κλιματικός νόμος προέβλεπε ως μεταβατικό μέσο το φυσικό αέριο. Τώρα εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν κίνητρα για να χρησιμοποιείται το πετρέλαιο θέρμανσης.

Όπως φαίνεται στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει και για τα περίπου 1,5 εκατομμύρια νοικοκυριά που τον περασμένο χειμώνα χρησιμοποίησαν τα κλιματιστικά για να ζεσταθούν. Εκτιμάται ότι 9/10 από αυτά τα νοικοκυριά διαθέτουν λέβητες πετρελαίου και θα δοδθούν κίνητρα για φθηνότερο πετρέλαιο σε αυτά τα νοικοκυριά.

Η υποκατάσταση της χρήσης κλιματιστικών από λέβητες πετρελαίου θα συνοδεύεται από κίνητρα μέσω των οποίων το πετρέλαιο θα είναι αισθητά φθηνότερο σε σχέση με την τιμή αγοράς.

Ταυτόχρονα, σοβαρές δυσκολίες συγκεντρώνει το εγχείρημα της διαχείρισης του κόστους θέρμανσης 700.000 νοικοκυριών με φυσικό αέριο. Το περυσινό σχήμα των επιδοτήσεων (20 ευρώ από το κράτος και 20 από τη ΔΕΠΑ) φέτος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες, όταν οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 250 και 300 ευρώ, αν δεν τις ξεπερνούν.