Τον τρόπο με τον οποίο θα υπάρξει επιδότηση στο φυσικό αέριο για θέρμανση το χειμώνα αναζητά η κυβέρνηση, καθώς τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα βρεθούν μπροστά σε υπέρογκες αυξήσεις. Μόλις χθες η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε αύξηση 260% στην τιμή φυσικού αερίου μέσα σε ένα χρόνο. Στο τραπέζι του κυβερνητικού επιτελείου έχει τεθεί το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης και των νοικοκυριών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για να αντεπεξέλθουν στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας επισημαίνοντας ότι «η εντολή του Πρωθυπουργού είναι να εξετάσουμε σενάρια στήριξης των νοικοκυριών, γιατί δεν μπορούμε να τα αφήσουμε να μην μπορούν να θερμάνουν τα σπίτια τους στην καρδιά του χειμώνα».
Ακόμη το σχέδιο της επιδότησης ή της έκπτωσης δεν είναι ξεκάθαρο, ενώ το προηγούμενο χρονικό διάστημα υπήρχαν πληροφορίες για εγκατάλειψη του φυσικού αερίου και επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης. Ωστόσο βρισκόμαστε σε προεκλογική χρονιά και οι καταστάσεις με την ακρίβεια πιέζουν την κυβέρνηση.
Στουρνάρας: Οι τιμές σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα θα αυξηθούν κατά 40%
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα ιδιαίτερα σύνθετο πρόβλημα» ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, αναφερόμενος στον πληθωρισμό τον οποίο παρομοίασε με τη μυθική Λερναία Ύδρα, σημειώνοντας πως απέναντι σε ένα «τέρας» με «τρία κεφάλια» χρειάζονται τρία διαφορετικά όπλα.
Μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «νομισματική πολιτική και στασιμοπληθωρισμός», ο διοικητής της ΤτΕ εξήγησε ότι «η νομισματική πολιτική είναι ένα από αυτά, αλλά δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της» καθώς «αν είναι το μοναδικό όπλο που χρησιμοποιείται, αυτό θα συνεπαγόταν κόστος σε όρους προϊόντος και απασχόλησης».
Τα άλλα δύο όπλα «είναι η δημοσιονομική και η ενεργειακή πολιτική», είπε ο κ. Στουρνάρας.
«Ο πληθωρισμός, στην Ευρώπη τουλάχιστον, οφείλεται σαφώς σε κλονισμούς από την πλευρά της προσφοράς, όπως η πανδημία και οι ενεργειακές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Βλέποντας τη μεγάλη εικόνα θα λέγαμε ότι, εφόσον η Ευρώπη είναι σε καθαρή βάση μεγάλος εισαγωγέας ενέργειας, αυτό που παρατηρούμε σήμερα ουσιαστικά ισοδυναμεί με έναν ενεργειακό φόρο που επιβάλλεται στην Ευρώπη από μια ξένη χώρα και ο οποίος μειώνει το καθαρό εισόδημα ή την ευημερία της κατά περίπου 5% του ΑΕΠ. Διαφέρουμε από τις ΗΠΑ, που έχουν ισοσκελισμένο ή και πλεονασματικό ισοζύγιο ενέργειας», πρόσθεσε ο διοικητής της ΤτΕ.
«Το 75% των διαταραχών στις τιμές καταναλωτή προέρχεται από ένα και μόνο εμπόρευμα, το φυσικό αέριο, το οποίο λόγω του μοντέλου τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος με βάση το οριακό κόστος, επηρεάζει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος με αναλογία 1:1», σημείωσε, ενώ αποκάλυψε ότι σύμφωνα με τα οικονομετρικά υποδείγματα και τις εκτιμήσεις της ΤτΕ «μεταξύ 2022 και 2023 οι τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθούν κατά 40%».
«Το ίδιο ισχύει και για τις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω της τιμολόγησης με βάση το οριακό κόστος και παρότι οι τιμές άλλων εισροών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όπως το πετρέλαιο, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η υδροηλεκτρική ενέργεια, αναμένεται να περιοριστούν κατά 20% περίπου», εξήγησε ο κ. Στουρνάρας.
«Αυτός ο παράγοντας», είπε, «διατηρεί το μέσο αναμενόμενο πληθωρισμό σε υψηλό επίπεδο, στο 5,5% το 2023, έναντι 8,1% φέτος, σύμφωνα με το βασικό σενάριο των μακροοικονομικών προβολών της ΕΚΤ».