Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να προσθέσει αυτές τις ρυπογόνες τεχνολογίες στην ταξινομία φέτος τον Ιανουάριο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέτυχε να εναντιωθεί σε ψηφοφορία τον Ιούλιο, παρά την ευρεία αντίθεση των πολιτών της ΕΕ, των κλιματολόγων, των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Στις 8 Σεπτεμβρίου, τα γραφεία της Greenpeace σε Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και ο Ευρωπαϊκός Τομέας της Greenpeace απέστειλαν επίσημο αίτημα για εσωτερική επανεξέταση στην Επιτροπή. Η Greenpeace υποστηρίζει ότι η συμπερίληψη του αερίου και της πυρηνικής ενέργειας στην Ταξινομία παραβιάζει τον κανονισμό για τον κατάλογο, τον ευρωπαϊκό νόμο για το κλίμα και τις υποχρεώσεις της ΕΕ στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού του 2015.
Η Επιτροπή έχει προθεσμία μέχρι τον Φεβρουάριο για να εξετάσει τα επιχειρήματα της Greenpeace και να απαντήσει. Η Επιτροπή μπορεί να συμφωνήσει με την επιχειρηματολογία και να αποσύρει τη συμπληρωματική κατ’ εξουσιοδότηση πράξη με την οποία προστέθηκαν το αέριο και τα πυρηνικά στην Ταξινομία. Σε αντίθετη περίπτωση, θα προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
“Αυτή η ψεύτικη πράσινη ετικέτα είναι ασύμβατη με τους νόμους της ΕΕ για το περιβάλλον και το κλίμα. Το αέριο αποτελεί κύρια αιτία του κλιματικού και οικονομικού χάους, ενώ δεν υπάρχει ακόμη λύση στο πρόβλημα των πυρηνικών ραδιενεργών αποβλήτων και ο κίνδυνος πυρηνικών ατυχημάτων είναι πολύ σημαντικός για να αγνοηθεί. Επιπλέον, αυτόν τον χειμώνα θα αντιμετωπίσουμε μια ενεργειακή κρίση και οι άνθρωποι θα δυσκολευτούν με τους λογαριασμούς ενέργειας. Είμαστε εξοργισμένοι που οι ίδιοι άνθρωποι που προκάλεσαν την κλιματική και ενεργειακή κρίση, είναι οι ίδιοι που επωφελούνται από αυτήν, ενώ οι πολίτες υποφέρουν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παίζει ρόλο σε αυτό και λέρωσε τα χέρια της με το να χαρακτηρίζει το αέριο και τα πυρηνικά πράσινα. Το ‘πράσινο ξέπλυμα’ του ορυκτού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας είχε από την αρχή πολιτικά κίνητρα, αλλά αυτό δεν θα βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο δικαστήριο”, δήλωσε η Ariadna Rodrigo, υπεύθυνη της Greenpeace για τη βιώσιμη χρηματοδότηση στην ΕΕ.
Το να αποκαλείται το ορυκτό αέριο “βιώσιμο” αντιβαίνει στη θεμελιώδη κλιματική επιστήμη. Αυτή τη στιγμή, το αέριο είναι ο μεγαλύτερος ρυπαντής στον τομέα της ενέργειας στην Ευρώπη και η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας έχει προειδοποιήσει ότι οι νέες μονάδες αερίου θα θέσουν τους στόχους του Παρισιού εκτός εμβέλειας.
Η πυρηνική ενέργεια δημιουργεί επικίνδυνα πυρηνικά απόβλητα και χρησιμοποιεί τεράστιες ποσότητες γλυκού νερού με καταστροφικές αρνητικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και τη φύση. Επιπλέον, οι αδικαιολόγητα μακροχρόνιες διαδικασίες κατασκευής (10 έως 15 χρόνια) και το συνεχώς αυξανόμενο κόστος των πυρηνικών εργοστασίων καθιστούν απολύτως σαφές ότι δεν μπορούμε να βασιστούμε στην πυρηνική ενέργεια ως λύση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Μια επιταχυνόμενη ενεργειακή μετάβαση με βάση τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας είναι ο τρόπος επίλυσης της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης και η φορολογική νομοθεσία θα πρέπει να διοχετεύει βιώσιμα κεφάλαια μόνο σε αυτά.