Η παγκόσμια αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο περιορισμένη το επόμενο έτος σε σύγκριση με τις ήδη στενές αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου το 2022, δήλωσε την Πέμπτη ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ).
Η Ευρώπη, επιδιώκοντας να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο μέσω αγωγών, έχει αυξήσει σημαντικά τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου τους τελευταίους μήνες. Τον Ιούνιο, για πρώτη φορά στην ιστορία, η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε περισσότερο LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες από ό,τι αέριο μέσω αγωγού από τη Ρωσία, αφού η Μόσχα μείωσε τις προμήθειες προς την Ευρώπη.
Μέχρι στιγμής φέτος, η Ευρώπη έχει δει μια αύξηση της τάξης του 60% στις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, δήλωσε ο Μπιρόλ του ΔΟΕ στο συνέδριο παραγωγών-καταναλωτών υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ιαπωνία, όπως μεταδίδει το Reuters.
Χωρίς προμήθεια από τη Ρωσία μέσω του βασικού συνδέσμου Nord Stream προς τη Γερμανία, ο οποίος έχει πλέον κλείσει επ' αόριστον -και ενδεχομένως για πάντα-, η ΕΕ στρέφεται προς τη Βόρεια Αφρική και τη Νορβηγία για πρόσθετη προμήθεια μέσω αγωγών και προς το υγροποιημένο φυσικό αέριο, κυρίως από την προμήθεια των ΗΠΑ με ευέλικτο προορισμό, για να αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο.
«Πέρυσι, το ρωσικό φυσικό αέριο αντιπροσώπευε το 40% των εισαγωγών μας σε φυσικό αέριο. Σήμερα έχει μειωθεί στο 9% του αερίου από αγωγούς», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης το 2022 νωρίτερα αυτό το μήνα.
Η Ευρώπη θα χρειαστεί επίσης πολύ περισσότερες προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια, γεγονός που τη θέτει σε ανταγωνισμό με την Ασία και συσφίγγει την παγκόσμια αγορά.
Ο μειωμένος ενεργειακός εφοδιασμός λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της Μόσχας που έκλεισε βασικές οδούς εξαγωγής φυσικού αερίου μέσω αγωγών θα αφήσει την Ευρώπη να ψάχνει για πετρέλαιο και φυσικό αέριο και μετά τον ερχόμενο χειμώνα, καθώς η τρέχουσα κρίση δεν είναι «μια ιστορία ενός χειμώνα», σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρείας συμβούλων Energy Aspects.
«Δεν πρόκειται για μια ιστορία ενός χειμώνα, ας το κάνουμε πολύ, πολύ ξεκάθαρο», δήλωσε η Αμρίτα Σεν, ιδρύτρια και διευθύντρια έρευνας της Energy Aspects, σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Bloomberg την περασμένη εβδομάδα.
Χωρίς το ρωσικό αέριο από αγωγούς, η ζήτηση της Ευρώπης για LNG προβλέπεται να αυξηθεί κατά 150% από το 2021-2040, καθώς η συνολική ζήτηση φυσικού αερίου μειώνεται πιο αργά από την εγχώρια παραγωγή και τις εισαγωγές από μη ρωσικούς αγωγούς, σύμφωνα με μελέτη της Rystad Energy, η οποία εκπονήθηκε κατά παραγγελία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου (API) και της Διεθνούς Ένωσης Παραγωγών Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου (IOGP). Το LNG προβλέπεται να καλύψει περίπου το 50% της ζήτησης φυσικού αερίου της Ευρώπης έως το 2030. Μετά το 2030, το LNG θα καλύψει ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο, φθάνοντας περίπου το 75% της ζήτησης μέχρι το 2040, σύμφωνα με την ανάλυση.