Κάτω από την πίεση των χωρών που το ζητούν, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, υιοθετεί το πλαφόν στο φυσικό αέριο βάζοντας όμως ταυτόχρονα μέσα και το πλαφόν στον ηλεκτρισμό καθησυχάζοντας τους Γερμανούς αλλά αυξάνοντας τις απαιτήσεις εξοικονόμησης ενέργειας.
Με μία επιστολή προς τους ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ ενόψει της άτυπης συνόδου της Πράγας, προσεκτικά διατυπωμένη, παρουσίασε τέσσερις προτάσεις για τον έλεγχο των τιμών του φυσικού αερίου.
Πλαφόν στο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή και περαιτέρω εξοικονόμηση ενέργειας
Οι προτάσεις περιλαμβάνουν μεν την επιβολή πλαφόν όχι όμως στις τιμές του συνολικού φυσικού αερίου που εισάγεται στην Ευρώπη, αλλά στις τιμές του αερίου που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής προσωρινού ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου αλλά και ένα συγκεκριμένο ανώτατο όριο στο κόστος του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας, αναφέρει.
Πρόκειται για το λεγόμενο ιβηρικό μοντέλο στο οποίο όμως η διαφορά μεταξύ της τιμής αγοράς φυσικού και του πλαφόν, στην περίπτωση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας καλύπτεται από το κράτος. Μια τέτοιου είδους λύση πιθανώς δεν θα ήταν πρόβλημα για τη Γερμανία, η οποία άλλωστε ανακοίνωσε πακέτο-μαμούθ 200 δισ ευρώ για την στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών, θα προκαλούσε όμως τεράστια επιβάρυνση στα δημοσιονομικά χωρών του Νότου όπως η Ιταλία, αλλά και η Ελλάδα αν δεν υπάρξει παρέμβαση της ΕΕ.
Επιπλέον η πρόεδρος της Κομισιόν κάνει αναφορά και στις υποχρεωτικές δεσμεύσεις εξοικονόμησης.
Η κ. Φον Ντερ Λάιεν σημειώνει ότι όσο βαθύτερη είναι η δημόσια παρέμβαση στις τιμές του φυσικού αερίου τόσο περισσότερη μείωση της ζήτησης και αλληλεγγύης στην προσφορά χρειαζόμαστε.
«Πρέπει να αναγνωρίσουμε τους κινδύνους που συνεπάγεται ένα ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου και να τεθούν σε εφαρμογή οι απαραίτητες διασφαλίσεις. Θα χρειαστεί να είναι πιο απαιτητικές οι υποχρεώσεις εξοικονόμησης αερίου που καταρτίστηκαν, μέσω δημοπρασιών μείωσης της ζήτησης σε επίπεδο ΕΕ, καθώς και δεσμευτικές συμφωνίες αλληλεγγύης συμφωνίες μεταξύ των κρατών μελών».
Οι συμφωνίες με αξιόπιστους εταίρους και η ευρωπαϊκή πλατφόρμα
Διπλωματικά με την επιστολή της τάσσεται υπέρ και των «στρατοπέδων» όπως έχουν διαμορφωθεί οι συμμαχίες των κρατών μελών εντός της Ενώσης. «Πρώτον, πρέπει να αναλάβουμε δράσεις που μπορούν να μειώσουν την τιμή που πληρώνουμε για τις εισαγωγές αερίου μας, διατηρώντας ταυτόχρονα την ασφάλεια του εφοδιασμού». Κάνοντας αναφορά στην συνεργασία με τις ΗΠΑ αλλά και τη Νορβηγία με την οποία η ΕΕ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για μια μακροπρόθεσμη ενεργειακή εταιρική σχέση που θα δώσει την προοπτική για χαμηλότερες τιμές του φυσικού αέριου.
Η ευρωπαϊκή πλατφόρμα ενέργειας, σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, θα μπορούσε να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην εξασφάλιση της πρόσβασής μας στις ανταγωνιστικές προμήθειες φυσικού αερίου παγκοσμίως. «Η κοινή πλατφόρμα ενέργειας της ΕΕ θα πρέπει, πρωτίστως, να συντονίζει την κοινή διαχείριση πλήρωσης και αποθήκευσης ενόψει της επόμενης σεζόν πλήρωσης. Πρέπει να αποφύγουμε ένα σενάριο στο οποίο τα κράτη μέλη υπερθεματίζουν το ένα το άλλο και ανεβάζουν τις τιμές» είπε χαρακτηριστικά. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μεγαλύτερη πρόσβαση σε νέες ή πρόσθετες πηγές φυσικού αερίου σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, αποφεύγοντας δαπανηρές και αναποτελεσματικές πλειοδοσίες. Με τα κράτη μέλη και τις εταιρείες, θα μπορούσε να υπάρξει δέσμευση μακροπρόθεσμα σε συνεργασίες με προμηθευτές, παρέχοντας μια προοπτική από την τρέχουσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε μελλοντική παροχή υδρογόνου με ανανεώσιμες πηγές.
Περιορισμός τιμών σε σχέση με το TTF με διασφάλιση προμήθειας φυσικού αερίου
«Θα πρέπει να εξετάσουμε έναν περιορισμό τιμών σε σχέση με το TTF με τρόπο που να συνεχίζει να διασφαλίζει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη και σε όλα τα κράτη μέλη και που θα αποδεικνύει ότι η ΕΕ δεν είναι έτοιμη να πληρώσει οποιοδήποτε τίμημα για το φυσικό αέριο», σημειώνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχετικά με τον δείκτη τιμής φυσικού αερίου της Ολλανδίας (TTF) που αποτελεί σημείο αναφοράς για το κόστος στη γηραιά ήπειρο.
Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις η συγκεκριμένη αναφορά θα μπορούσε να σημαίνει την επιβολή ορίων διακύμανσης στην τιμή του TTF και όχι την επιβολή πλαφόν.
Η πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε για πρώτη φορά επισήμως σε εισήγηση που έχει ήδη γίνει εντός της Κομισιόν για τη δημιουργία ενός συμπληρωματικού δείκτη αναφοράς τιμών της ΕΕ, πέραν του TTF, ο οποίος όπως σημειώνει θα αντικατοπτρίζει καλύτερα την ενεργειακή πραγματικότητα της Ευρώπης και θα εξασφαλίζει καλύτερη λειτουργία της αγοράς.
Η ενίσχυση του REPowerEU
Η Επιτροπή θα εξετάσει συμπληρωματικές πηγές χρηματοδότησης για την ενίσχυση της δύναμης του REPowerEU. Η πρόεδρος της Κομισιόν, κάνει λόγο για ενίσχυση των υποδομών όπως αγωγοί, διασυνδέσεις ή ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακή απόδοση (όπως η μόνωση σπιτιών και η εγκατάσταση αντλιών θερμότητας) ώστε να προωθηθεί η στρατηγική αυτονομία και η σταδιακή απεξάρτηση από ορυκτές πηγές.