Ενεργειακή κρίση: Χωρίς πλαφόν οι νέες προτάσεις της Κομισιόν

Ενεργειακή κρίση: Χωρίς πλαφόν οι νέες προτάσεις της Κομισιόν
Τετάρτη, 19/10/2022 - 07:20

Η Επιτροπή πρότεινε ένα νέο κανονισμό έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου στην ΕΕ και τη διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού αυτό τον χειμώνα.

Αυτό θα γίνει μέσω κοινής αγοράς φυσικού αερίου, μηχανισμών περιορισμού των τιμών στο χρηματιστήριο φυσικού αερίου TTF, νέων μέτρων για τη διαφανή χρήση της υποδομής και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών και συνεχείς προσπάθειες για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου.

Όπως ήταν αναμενόμενο η Κομισιόν με το πακέτο δεν εισηγείται άμεση επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία του τέταρτου κατά σειρά πακέτου μέτρων έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που παρουσίασε χθες στο Στρασβούργο η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με στόχο η Ευρώπη να μπορεί να προμηθευτεί και να αποθηκεύσει αρκετό αέριο για τον χειμώνα του 2023.

Για το πλαφόν δεν υπάρχει συμφωνία και όπως εξήγησε η κ. φον ντερ Λάιεν, όταν επέλθει συμφωνία μεταξύ των εθνικών κυβερνήσεων για τις βασικές αρχές του «δυναμικού και ευέλικτου μηχανισμού περιορισμού των τιμών» στις συναλλαγές στον κόμβο TTF που «αποτελεί έσχατη λύση και θα ενεργοποιείται όταν χρειαστεί», τότε η Κομισιόν θα προχωρήσει στον καθορισμό των τεχνικών λεπτομερειών.

Πάντως αρκετές χώρες πιστεύουν ότι οι προτάσεις δεν φτάνουν για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της ενεργειακής ακρίβειας στα νοικοκυριά. «Τα σχέδια αφήνουν μια αίσθηση ότι δεν δρούμε με την απαιτούμενη ταχύτητα και ένταση», δήλωσε η Υπουργός Ενέργειας της Ισπανίας Τερέζα Ριμπέρα.

Η τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη: «Η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής αποτελεί μια ευκαιρία να ανακτήσουμε τον έλεγχο των ενεργειακών μας αγορών, θέτοντας όρια στις τιμές και περιορίζοντας την ακραία μεταβλητότητα. Αυτό θα αποτελούσε αποφασιστικό βήμα για τη μείωση των τιμών ενέργειας για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Ευρώπης».

Ο Ιταλός Επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι προειδοποίησε ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει ακόμα «πολλαπλές κρίσεις» και ότι το υπό συζήτηση πακέτο μέτρων «δεν θα είναι το τελευταίο».

Και ο Γάλλος Πασκάλ Κανφέν, επικεφαλής της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου ανέφερε ότι: «Η διαφωνία μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας για το πώς να αντιμετωπιστεί η κρίση σημαίνει ότι ο αντίκτυπος των όποιων μέτρων αποφασιστούν θα είναι περιορισμένος».