Στο πλαίσιο της πρώτης μέρας του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε συζήτηση υπό μορφή panel discussion με τη συμμετοχή των Υπουργών Ενέργειας και Οικονομίας των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, οι οποίοι νωρίτερα συμμετείχαν στην 1η Διυπουργική Διάσκεψη για την Ενέργεια (1st Athens Ministerial Energy Dialogue).
Στη συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης που πραγματοποιήθηκε στους χώρους που διεξάγεται το Εθνικό Συνέδριο του ΙΕΝΕ, συμμετείχαν, εκτός από τον κ. Σκρέκα, η Υπουργός Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας, Belinda Balluku, ο Υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Rosen Hristov, ο Υπουργός Ενέργειας της Ρουμανίας Virgil-Daniel Popescu, η Υπουργός Οικονομίας του Κοσόβου, Artane Rizvanolli και ο Υπουργός Πράσινης Μετάβασης της Ιταλίας, Gilberto Pichetto Fratin (μέσω τηλεδιάσκεψης).
Σκοπό της Διάσκεψης αποτέλεσε η εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων προκειμένου να επιτευχθεί η ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής και να βρεθούν τρόποι κοινής αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης. Ταυτόχρονα, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις προοπτικές που διανοίγονται για τη διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού και την προώθηση της πράσινης ενέργειας στο μείγμα.
Ακολούθησε συζήτηση υπό μορφή panel discussion των Υπουργών στο πλαίσιο του ετήσιου 26ου Συνεδρίου «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2022», την οποία χαιρέτησε ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, κ. Κωστής Σταμπολής και συντόνισε ο δημοσιογράφος και Ανταποκριτής Ξένου Τύπου, John Psaropoulos.
Στην τοποθέτησή του, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η επιδίωξη του στόχου της ενεργειακής ασφάλειας συμπληρώνει τις πολιτικές της Πράσινης Μετάβασης και δεν τις αντιβαίνει. Μίλησε ακόμη για τα επιτεύγματα της Ελλάδας στα θέματα της διάχυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα και υπογράμμισε ότι η χώρα μας βρίσκεται, πλέον, στις κορυφαίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης αναφορικά με τη μεγαλύτερη πρόοδο στην παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ, καθώς και στον δείκτη ελκυστικότητας επενδύσεων σε ανανεώσιμη ενέργεια ως προς το ΑΕΠ.
Μίλησε επίσης για τα δίκτυα ηλεκτρισμού, τις υποδομές φυσικού αερίου και LNG και τις πολιτικές που εφαρμόζονται για την εξοικονόμηση ενέργειας, που χαρακτήρισε κομβικής σημασίας στην πορεία προς την Ενεργειακή Μετάβαση, ενώ επισήμανε πως σε λίγα χρόνια από σήμερα η χώρα θα γίνει καθαρός εξαγωγέας ενέργειας. Τέλος, υποστήριξε ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν καθυστέρησε στο θέμα των ερευνών για εντοπισμό υδρογονανθράκων, αλλά αντιθέτως, τις επιτάχυνε.
Από την πλευρά τους, οι Υπουργοί από την Αλβανία, την Βουλγαρία, την Ρουμάνια και το Κόσοβο που συμμετείχαν στο panel, ανέδειξαν τις προτεραιότητες ενεργειακής πολιτικής που εφαρμόζουν στις χώρες τους, αναδεικνύοντας τα προβλήματα που δημιουργεί η μείωση της τροφοδοσίας με ρωσικό φυσικό αέριο και η κλιματική αλλαγή. Δεν παρέλειψαν, ωστόσο, να τονίσουν τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες που διανοίγονται για τα ενεργειακά συστήματά τους από την επιδίωξη εφαρμογής «πράσινων» πολιτικών.
Ξεχώρισε η τοποθέτηση του Υπουργού Ενέργειας της Ρουμανίας, Virgil-Daniel Popescu, ο οποίος μίλησε για τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει η χώρα του στο θέμα των ΑΠΕ και της πυρηνικής ενέργειας και τόνισε πως το ενεργειακό μείγμα της Ρουμανίας κυριαρχείται από 40% ΑΠΕ και 20% πυρηνικά.
Επίσης, η Υπουργός Υποδομών και Ενέργειας της Αλβανίας, Belinda Balluku, επεσήμανε τη μεγάλη εξάρτηση της χώρας της από την υδροηλεκτρική ενέργεια και τόνισε τα προβλήματα που δημιούργησε η ανομβρία που διήρκεσε για περισσότερους από εννέα μήνες.
Οι υπουργοί δεν παρέλειψαν να τονίσουν ότι τάσσονται υπέρ της επιβολής πλαφόν στις χονδρεμπορικές τιμές του φυσικού αερίου, αν και τόνισαν πως δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την υιοθέτηση της σχετικής πρότασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το 26ο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2022» του ΙΕΝΕ άνοιξε με την εναρκτήρια ομιλία του Προέδρου και Εκτελεστικού Διευθυντή του Ινστιτούτου, κ. Κωστή Σταμπολή, ο οποίος ανέδειξε τη σημασία του συνεδρίου για τα ενεργειακά πράγματα της Ελλάδας και των χωρών της ΝΑ Ευρώπης και επεσήμανε την ανάγκη για πιο στενή συνεργασία και συντονισμό μεταξύ των διαφόρων χωρών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ιδιαίτερη εστίαση στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.
Τον κ. Σταμπολή διαδέχτηκε στο βήμα η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κα Αλεξάνδρας Σδούκου, η οποία αναφέρθηκε εκτενώς σε όλο το φάσμα των πολιτικών του Υπουργείου και στα σχέδια αναβάθμισης και εξάπλωσης των ηλεκτρικών δικτύων και των υποδομών φυσικού αερίου, καθώς και στις δράσεις και πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί και εφαρμόζονται στην εξοικονόμηση ενέργειας, τις οποίες κομβικής σημασίας στην πορεία προς την Ενεργειακή Μετάβαση.
Το 26ο «Ενέργεια & Ανάπτυξη», συνεχίστηκε με τις εισαγωγικές ομιλίες του Προέδρου της ΡΑΕ, Δρα. Αθανάσιου Δαγούμα, του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου του ΔΑΠΕΕΠ, κ. Γιάννη Γιαρέντη, του κ. Γιώργου Πολυχρονίου, Συντονιστή Διευθυντή Δραστηριοτήτων Στρατηγικής & Ανάπτυξης της ΔΕΠΑ και του κ. Δημητρίου Τσιτουρίδη, Country Coordinator for Greece της DG Energy από τις Βρυξέλλες (μέσω τηλεδιάσκεψης).
Το διήμερο Εθνικό Συνέδριο του ΙΕΝΕ που συνεχίζεται με τις επόμενες συνεδρίες, τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Divani Caravel, στην Αθήνα.
Βασικοί χορηγοί του Συνεδρίου είναι η δικηγορική εταιρεία KG Law, η More Energy, η EΔΕΥΕΠ, η ΔΕΠΑ, ο ΔΕΔΔΗΕ και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ στους υποστηρικτές συγκαταλέγονται οι εταιρείες ENERGEAN, ΔΕΣΦΑ, Elpedison, ΝΑΝΚΟ Renewables, Mytilineos και Copelouzos Group. Ακόμη, Υποστηρικτής Δράσεων είναι o Όμιλος Sunlight και ο ΑΔΜΗΕ, ενώ Χορηγοί Επικοινωνίας είναι το Energia.gr, η NE Global, το Foreign Affairs, η Ναυτεμπορική και το EnergyPress.