Περισσότεροι από 700.000 άνθρωποι απασχολούνται πανευρωπαϊκά στην βιοενέργεια, η οποία σε ό,τι αφορά την κατανομή της τελικής κατανάλωσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Ε.Ε.27 το 2019 αποτελούσε το 57,4%. Το 15,7% η αιολική ενέργεια, το14,7% η υδροηλεκτρική ενέργεια και το 6,6% η ηλιακή ενέργεια.
Σύμφωνα με τον ελληνικό κλιματικό νόμο για την κλιματική ουδετερότητα προβλέπονται πολιτικές για «τη σταδιακή εξάλειψη όλων των ορυκτών καυσίμων και την υποκατάστασή τους από ΑΠΕ, με γνώμονα την ασφάλεια εφοδιασμού, σε συνάρτηση με την τεχνολογική εξέλιξη. Ειδικότερα, επιδιώκονται, κατά προτεραιότητα, η εξάλειψη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από στερεά ορυκτά καύσιμα και η μείωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από υγρά ορυκτά καύσιμα, μέσω της διασύνδεσης των μη διασυνδεδεμένων νησιών με το ηλεκτρικό δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας και της εγκατάστασης συστημάτων ΑΠΕ, καθώς και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας». Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές η Ελλάδα εξακολουθεί να μην λαμβάνει υπόψη τις δυνατότητες που προσφέρει η βιοενέργεια.
Συμβολή της βιομάζας στην τελική κατανάλωση ανανεώσιμης ενέργειας το 2019 στα κράτη μέλη της Ε.Ε.27 και στο Ηνωμένο Βασίλειο (%)
Πηγή: Bioenergy Europe
Η πρωτογενής ξυλώδης βιομάζα αντιπροσωπεύει στην Ε.Ε. περίπου το 25,9 -35,7% των πρώτων υλών για την παραγωγή βιοενέργειας, το 14,9-20,5% της παραγωγής ΑΠΕ και 3-4,1% της συνολικής ενέργειας. Να σημειωθεί πως στην Ελλάδα το ποσοστό της «πρωτογενούς ξυλώδους βιομάζας ως προς τη συνολική βιομάζα ενδέχεται να είναι ακόμα μεγαλύτερο» ανέφερε ο κ. κ. Μανώλης Καραμπίνης, Χημικός Μηχανικός MSc (Director, Business Development & Membership Dept, Bioenergy Europe | Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ | Μέλος ΔΣ ΕΛΕΑΒΙΟΜ) σε συνέδριο με θέμα: «Ο ρόλος και η συνεισφορά της Βιοενέργειας ως ενεργού κλάδου της Βιοοικονομίας στην αντιμετώπιση της Ενεργειακής Κρίσης». Παράλληλα, επεσήμανε την αύξηση των τιμών των συσκευασμένων πελλετών σε Γερμανία και Βέλγιο. Αντίστοιχες τάσεις παρατηρήθηκαν σε όλα τα κράτη μέλη. Τον Σεπτέμβριο του 2022 η τιμή των πέλλετ έφτασε τα 857 ευρώ/ τόνο στην Γερμανία, ενώ πτώση των τιμών καταγράφηκε από τον Οκτώβριο/Νοέμβριο του ίδιου έτους. Παρότι αρκετές χώρες όπως η Ισπανία και Ιταλία μείωσαν το ΦΠΑ στα πέλλετ δεν έκανε το ίδιο και η Ελλάδα. Ένα αίτημα που ζητά η αγορά από το περασμένο φθινόπωρο.
Η Bioenergy Europe σε έκθεσή της διαπίστωσε ότι η αγορά πέλλετ ξύλου αναπτύχθηκε κατά 4,7% από το 2021 έως το 2022. Αυτή η ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στην αυξανόμενη ζήτηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως πέλλετ ξύλου, σε πολλές χώρες παγκοσμίως. Επιπλέον, η αυξανόμενη διαθεσιμότητα pellets ξύλου λόγω της προόδου στην τεχνολογία παραγωγής συμβάλλει στην ανάπτυξη της αγοράς. Η ανάλυση διαπίστωσε επίσης ότι η ευρωπαϊκή αγορά pellets ξύλου αναμένεται να κυριαρχήσει, με την περιοχή να αντιπροσωπεύει πάνω από το 60% της παγκόσμιας αγοράς pellets ξύλου.