Η εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ρωσικό αέριο και ο κίνδυνος μείωσης από τη Μόσχα, της παροχής φυσικού αερίου δημιούργησε μια ασυνήθιστη κατάσταση για την ΕΕ να καλύψει τη ζήτηση κατά το 2022 και ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Οι ροές φυσικού αερίου από τον ρωσικό αγωγό προς την Ευρώπη το 2022 ήταν μόνο ένα κλάσμα από αυτό που ήταν τα τελευταία χρόνια. Η πολιτική της Ευρώπης έχει στραφεί προς την αύξηση του όγκου LNG για την επίτευξη κάλυψης 80% των χώρων αποθήκευσης και την κάλυψη μειωμένων ροών φυσικού αερίου στον αγωγό. Το γεγονός ότι η Ευρώπη έχει, μέχρι στιγμής, βιώσει έναν πιο ήπιο χειμώνα από το συνηθισμένο, σε συνδυασμό με πολιτικές για υψηλότερη ενεργειακή απόδοση, έχει καθυστερήσει τις αποσύρσεις από τα αποθέματα αποθήκευσης.
Πιο συγκεκριμένα, η συνολική ζήτηση φυσικού αερίου στην ΕΕ για το 2022 ήταν σωρευτικά 351,8 bcm, συνολική μείωση 12,4% σε σύγκριση με τη μέση ζήτηση 2019-2021, λόγω των καλών καιρικών συνθηκών και της αναστολής της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Nord Stream Ι & ΙΙ.
Οι εισαγωγές LNG στην ΕΕ εκτοξεύτηκαν στα 122,6 bcm, με τη Γαλλία και την Ισπανία να αποτελούν την κύρια πύλη εισόδου στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας. Η κατανάλωση της Ελλάδας κατέγραψε τη χαμηλότερη αξία των 5,41 bcm σε τέσσερα χρόνια, ενώ οι εξαγωγές φυσικού αερίου σημείωσαν νέο ρεκόρ 2,82 bcm. Οι ΗΠΑ είναι ο κύριος προμηθευτής LNG στην Ελλάδα, ξεπερνώντας το 1,9 bcm το 2022.
Δείτε περισσότερα Εδώ