Υπενθυμίζεται ότι οι χώρες της ΕΕ έθεσαν πέρυσι εθελοντικό στόχο να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% από τον Αύγουστο έως τον Μάρτιο. Ο στόχος αυτός ήταν ένα από τα διάφορα έκτακτα μέτρα της ΕΕ που τέθηκαν σε λειτουργία μετά την περικοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία στον απόηχο της εισβολής της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η οποία προκάλεσε μια ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση με περιορισμένες προμήθειες και τιμές σε επίπεδα ρεκόρ.
Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ πέτυχαν τον στόχο του 15% και όλες εκτός από μία - τη Μάλτα - μείωσαν τη χρήση του φυσικού αερίου κατά την εν λόγω περίοδο. Η Φινλανδία κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση, με μείωση της ζήτησης κατά 56%, η Ισπανία μείωσε τη χρήση κατά 11% ενώ στη Μάλτα καταγράφηκε αύξηση κατά 13%.
Σημειώνεται ότι η Ευρώπη βίωσε έναν ασυνήθιστα θερμό χειμώνα, με θερμοκρασίες ρεκόρ, γεγονός που συνέβαλε στη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου για τη θέρμανση σπιτιών.
Οι αναλυτές δήλωσαν ότι η μειωμένη χειμερινή χρήση φυσικού αερίου στην Ευρώπη οφείλεται σε έναν συνδυασμό καιρικών συνθηκών, πολιτικών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και βιομηχανιών που περιορίζουν την παραγωγή λόγω του υψηλού κόστους του φυσικού αερίου.
Στο μεταξύ, η μειωμένη κατανάλωση φυσικού αερίου βοήθησε την ΕΕ να "κλείσει" τον χειμώνα με τις αποθήκες σε ασυνήθιστα γεμάτα επίπεδα. Οι ευρωπαϊκές αποθήκες είναι επί του παρόντος γεμάτες στο 57% της χωρητικότητάς τους, σε ποσοστό διπλάσιο από το αντίστοιχο περσινό επίπεδο, σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe.