Gazprom: Πτώση πάνω από 40% στα καθαρά κέρδη του 2022

Gazprom: Πτώση πάνω από 40% στα καθαρά κέρδη του 2022
Unsplash
Τρίτη, 23/05/2023 - 16:52

Κατά 40% μειώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Gazprom το 2022 με τη ρωσική κρατική εταιρεία να αποδίδει τη μείωση στην αύξηση των φόρων κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη του ρωσικού κολοσσού για το προηγούμενο έτος διαμορφώθηκαν στο 1,226 τρισ. ρούβλια ή 15,77 δισ. δολάρια, έναντι 2,093 τρισ. ρουβλίων, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία την Τρίτη.

Η Gazprom σημείωσε ακόμη ότι το διοικητικό της συμβούλιο αποφάσισε ότι δεν θα προβεί στην καταβολή μερίσματος για το σύνολο του έτους. Υπενθυμίζεται ότι ο ρωσικός κολοσσός είχε διανείμει μέρισμα για το πρώτο εξάμηνο ύψους 1,2 τρισ. ρουβλίων ή 15 δισ. δολαρίων.

Ο Famil Sadygov, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, δήλωσε ότι επειδή η εξάμηνη πληρωμή μερίσματος είχε ήδη ξεπεράσει το επίπεδο στόχο του 50% του καθαρού κέρδους, αποφασίστηκε να παραμείνει το μέρισμα ολόκληρου του έτους στο ίδιο επίπεδο με την προκαταβολή.

"Δεν περιμέναμε τα αποτελέσματα της χρονιάς, αλλά δώσαμε στους μετόχους την ευκαιρία να λάβουν ένα τόσο σημαντικό ποσό προκαταβολικά. Εξαιτίας αυτού, το μέρισμα που ελήφθη έχει μεγαλύτερη πραγματική αξία από την πληρωμή του συνολικού ποσού στο τέλος του τους έτους”, ανέφερε.

Ο Sadygov είπε επίσης ότι τα λειτουργικά κέρδη, ήτοι τα κέρδη προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων, ανήλθαν πέρυσι τα 3,6 τρισ. ρούβλια, δηλαδή στο ίδιο επίπεδο με τη χρήση του 2021.