Είχε προηγηθεί η πρόταση της Σουηδίας να επιτραπεί στις χώρες να παρατείνουν τις επιδοτήσεις μηχανισμού δυναμικότητας για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα. Η υπουργός Ενέργειας της Γαλλίας Agnes Pannier-Runacher χαρακτήρισε τη πρόταση ως «φιλόδοξη προσέγγιση».
Ωστόσο, η πρόταση για παράταση των επιδοτήσεων για εργοστάσια άνθρακα έχει ανατρέψει τα σχέδια των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκρίνουν μια μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας η οποία σχεδιάστηκε για να μετατοπίσει το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας προς τις ΑΠΕ και για την αποφυγή επανάληψης της ενεργειακής κρίσης του περασμένου έτους.
Η Πολωνία η οποία θα μπορούσε να παρατείνει το πρόγραμμα στήριξης των εργοστασίων άνθρακα πέραν του 2025 βάσει της πρότασης προέτρεψε τις άλλες κυβερνήσεις να κατανοήσουν τις ανάγκες ενεργειακής ασφάλειας των επιμέρους χωρών.
Ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας κ. Παντελής Κάπρος, ανέφερε πως «η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να διασφαλίσει αφενός την προστασία από κρίσεις τιμών ενέργειας, αφετέρου να προωθήσει αποτελεσματικά μεγάλες επενδύσεις σε ΑΠΕ και αποθήκευση στο πλαίσιο ενός αξιόπιστου ηλεκτρικού συστήματος. Ο νέος κανονισμός προωθεί τα συμβόλαια οικονομικών διαφορών, μεταξύ κράτους και επενδυτών σε νέες επενδύσεις ΑΠΕ. Τα συμβόλαια αυτά είναι σπουδαίο εργαλείο ώστε οι καταναλωτές να έχουν απευθείας πρόσβαση στο χαμηλό κόστος που παρέχουν οι ΑΠΕ και συγχρόνως προσδίδουν βεβαιότητα εσόδων για τους επενδυτές και διευκολύνουν τη φθηνή χρηματοδότηση. Προκειμένου να είμαστε απόλυτα προστατευμένοι σε περίπτωση νέας κρίσης τιμών, προτείναμε να υφίσταται ως εθελοντική επιλογή ο μηχανισμός που εφάρμοσε η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης, ο οποίος έγινε και Ευρωπαϊκός κανονισμός. Αυτός βασίζεται στη συλλογή των υπέρ-εσόδων στη χονδρική αγορά και τη χρήση τους για επιδότηση των τιμολογίων ρεύματος. Και άλλες χώρες συντάχθηκαν με αυτήν την πρόταση. Το μελλοντικό σύστημα που θα βασίζεται στις ΑΠΕ θα χρειάζεται σημαντική ισχύ με μεγάλη ευελιξία. Σωστά επισημαίνεται η ανάγκη αυτή και προτείνεται μηχανισμός αμοιβής διαθεσιμότητας ισχύος για πόρους που θα παρέχουν αυτήν την ευελιξία στο σύστημα. Παρόμοιο μηχανισμό είχε παλαιότερα εφαρμοστεί την Ελλάδα με μεγάλη επιτυχία. Η πρόταση όμως της ΕΕ δεν θεωρεί επιλέξιμους πόρους τα υδροηλεκτρικά και τις σύγχρονες μονάδες φυσικού αερίου. Όμως αυτοί οι πόροι είναι απαραίτητοι σε βραχυχρόνιο και μεσοχρόνιο ορίζοντα ώστε να συμπληρώνεται η λειτουργία των ΑΠΕ και να θωρακίζεται η αξιοπιστία του συστήματος. Υποβάλαμε τροποποιητική πρόταση προς αυτήν την κατεύθυνση, η οποία υποστηρίχτηκε και από άλλες χώρες. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σήμερα το απόγευμα».