Ο διαγωνισμός διαρκεί από τις 7 Ιουλίου έως τις 10 Ιουλίου και αφορά παραδόσεις 15,92 δισ. κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου, τις οποίες ζήτησαν 49 εταιρείες για το διάστημα από τον Αύγουστο του 2023 έως τον Μάρτιο του 2025. Σχεδόν το ήμισυ αυτής της συνολικής ζήτησης αφορά υγροποιημένο φυσικό αέριο (ΥΦΑ).
Η συνολική ζήτηση από ευρωπαϊκές εταιρείες στο πλαίσιο αυτού του δεύτερου διαγωνισμού υπερβαίνει τα 11,6 bcm που είχαν ζητηθεί στην πρώτη διαδικασία, γεγονός που καταδεικνύει την αυξανόμενη σημασία της ενεργειακής πλατφόρμας της ΕΕ για την ενεργειακή μας ασφάλεια.
Ο Αντιπρόεδρος κ. Μάρος Σέφτσοβιτς δήλωσε σχετικά: «Η αυξημένη κοινή ζήτηση για αέριο δείχνει ξεκάθαρα ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες εμπιστεύονται όλο και περισσότερο την αποτελεσματικότητα της ενεργειακής πλατφόρμας της ΕΕ για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, η πλατφόρμα έχει εδραιώσει τη θέση της στην αγορά αερίου και έχει αναδειχθεί σε αποτελεσματικό εργαλείο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης που επέφερε ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Παροτρύνω τους αξιόπιστους διεθνείς προμηθευτές να υποβάλουν τις προσφορές τους αξιοποιώντας την ευκαιρία να επεκτείνουν την πελατειακή τους βάση στην ΕΕ και την Ενεργειακή Κοινότητα.»
Η από κοινού αγορά φυσικού αερίου στηρίζει το σχέδιο REPowerEU για τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού μας με σταδιακή απεξάρτηση από τη Ρωσία, καθώς και για την ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού ενόψει του επόμενου χειμώνα. Καθίσταται δυνατή μέσω του ενωσιακού μηχανισμού AggregateEU, χάρη στον οποίο οι εταιρείες μπορούν να συγκεντρώνουν τη ζήτηση φυσικού αερίου και να την αντιστοιχίζουν με ανταγωνιστικές προσφορές εφοδιασμού στην παγκόσμια αγορά. Πάνω από 150 εταιρείες έχουν εγγραφεί μέχρι στιγμής στον μηχανισμό, ο οποίος είναι ανοικτός σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και στα συμβαλλόμενα μέρη της Ενεργειακής Κοινότητας. Έως το τέλος του 2023 θα ακολουθήσουν τρεις ακόμη διαγωνισμοί.