Οι εκτιμήσεις της Rystad δείχνουν ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, οι ερευνητές βρήκαν 2,6 δισεκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (boe), 42% χαμηλότερα από το συνολικό ποσό των 4,5 δισεκατομμυρίων boe του πρώτου εξαμήνου του 2022. Έγιναν πενήντα πέντε ανακαλύψεις, έναντι 80 το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους. Αυτό σημαίνει ότι οι ανακαλύψεις το 2023 έχουν κατά μέσο όρο 47 εκατομμύρια boe, χαμηλότερα από τα 56 εκατομμύρια boe ανά ανακάλυψη για την ίδια περίοδο του 2022.
Ο κλάδος της έρευνας και παραγωγής (E&P) βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο, με πολλές εταιρείες να επιδεικνύουν αυξημένη προσοχή και να αλλάζουν τις στρατηγικές τους με στόχο πιο κερδοφόρες και γεωλογικά καλύτερα κατανοητές περιοχές. Αυτή η στρατηγική στροφή και η αποτυχία αρκετών κρίσιμων πηγών υψηλού δυναμικού συμβάλλουν στην κατακόρυφη πτώση.
Στο κυνήγι των νέων πόρων, οι εταιρείες εξερεύνησης δίνουν προτεραιότητα στον υπεράκτιο τομέα, προσπαθώντας να αξιοποιήσουν τις υποεξερευνημένες ή παραμεθόριες περιοχές για να ξεκλειδώσουν νέους όγκους μέσω υπεράκτιων αναπτύξεων υψηλού κινδύνου και υψηλότερου κόστους. Ο υπεράκτιος κλάδος αντιπροσωπεύει περίπου το 95% των δαπανών για εξερεύνηση φέτος μέχρι σήμερα, αλλά μόνο τα δύο τρίτα περίπου των ανακαλυφθέντων όγκων.
«Οι εταιρείες upstream αντιμετωπίζουν μια περίοδο αβεβαιότητας. Είναι πρόθυμες να επωφεληθούν από την αυξημένη ζήτηση για ορυκτά καύσιμα και να βρουν πρόσθετους πόρους, αλλά τα πρόσφατα αποτελέσματα ήταν ανιαρά. Εάν οι προσπάθειες εξερεύνησης συνεχίσουν να αποδίδουν μη εντυπωσιακά αποτελέσματα για το υπόλοιπο του έτους, το 2023 θα μπορούσε να είναι ένα έτος ρεκόρ για τους λάθος λόγους», λέει η Αατίσα Μαχάγιαν, αντιπρόεδρος της έρευνας upstream της Rystad Energy.
Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη του υπεράκτιου μπλοκ Stabroek της Γουιάνας σημαίνει ότι η χώρα της Καραϊβικής κατέχει την πρώτη θέση στις ανακαλυφθείσες ποσότητες, με 603 εκατομμύρια boe το 2023. Η Τουρκία βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 380 εκατομμύρια boe, η Νιγηρία με 296 εκατομμύρια boe και η Ναμίμπια με 287 εκατομμύρια boe, με τη δυνατότητα να αυξηθούν αυτές οι εκτιμήσεις καθώς κατανοούνται καλύτερα τα αποθέματα.
Οι υπεράκτιες ανακαλύψεις κατανέμονται σχετικά ομοιόμορφα μεταξύ των ευρημάτων σε εξαιρετικά βαθιά νερά, σε βαθιά νερά και σε υφαλοκρηπίδα. Ωστόσο, αναμένεται αυξημένη δραστηριότητα κατά το υπόλοιπο του 2023, ιδίως στην αγορά των εξαιρετικά βαθιών υδάτων, με προβλεπόμενη αύξηση κατά 27% σε σχέση με το 2022 όσον αφορά τις γεωτρήσεις που θα εκτοξευθούν.
Η έρευνά της Rystad Energy δείχνει ότι φέτος αναμένεται να διανοιχτούν 31 πηγάδια υψηλού αντίκτυπου - τα οποία έχουν οριστεί με το σύστημα διαβάθμισής με βάση τη σημασία του έργου και τη δυνατότητα παραγωγής -. Μέχρι στιγμής, 13 έχουν ολοκληρωθεί, έξι βρίσκονται σε εξέλιξη και 12 παραμένουν σε εξέλιξη. Μόνο τέσσερις από τις 13 ολοκληρωμένες γεωτρήσεις συνάντησαν υδρογονάνθρακες, ένα πενιχρό ποσοστό επιτυχίας 31%. Τα αποτελέσματα τριών γεωτρήσεων δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί, ενώ οι υπόλοιπες έξι δεν κατάφεραν να βρουν αποθέματα. Αυτές οι αποτυχίες επηρεάζουν σημαντικά τους συνολικούς ανακαλυφθέντες πόρους και συμβάλλουν σημαντικά στην πτώση των ανακαλύψεων.
Οι έξι μεγάλες εταιρείες - ExxonMobil, BP, Shell, TotalEnergies, Eni και Chevron - εξακολουθούν να διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην παγκόσμια εξερεύνηση, με εξέχον μερίδιο στις δαπάνες εξερεύνησης και στον παγκόσμιο συμβατικό όγκο των ανακαλυφθέντων κοιτασμάτων. Οι έξι εταιρείες αναμένεται να δαπανήσουν φέτος περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια για εξερεύνηση, περίπου 10% υψηλότερα από ό,τι το 2022.
Η ερευνητική δραστηριότητα ενδέχεται να αποκτήσει δυναμική κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023, με κρίσιμες ερευνητικές γεωτρήσεις που έχουν προγραμματιστεί να διανοιχτούν. Οι προβλέψεις της Rystad Energy δείχνουν ότι οι μεγάλες εταιρείες θα συνεισφέρουν περίπου το 14% των συνολικών παγκόσμιων δαπανών για εξερεύνηση τους επόμενους μήνες, αναδεικνύοντας τη σχετική τους σημασία σε ένα περιβάλλον όπου η εξερεύνηση έχει στραφεί στον υπεράκτιο τομέα, με αυξημένη εστίαση στις παραμεθόριες περιοχές. Αυτές οι ανεξερεύνητες ή παρθένες περιοχές κατέχουν μερικές από τις πιο προνομιακές από τεχνικής άποψης προοπτικές που δεν έχουν ακόμη ερευνηθεί, με τους μεγάλους να διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο τα τελευταία χρόνια στην εξερεύνηση αυτών των περιοχών.
Οι δαπάνες και το προφίλ δραστηριότητας των μεγάλων εταιρειών τις τοποθετούν σταθερά στην αγορά, αλλά οι εθνικές πετρελαϊκές εταιρείες (ΕΠΕ) έχουν τη μεγαλύτερη βάση πόρων στο υπέδαφος στη συλλογική τους διάθεση. Περισσότερο από το ήμισυ των προβλεπόμενων δαπανών εξερεύνησης το 2023 θα προέρχεται από τις ΕΠΕ και τις ΕΠΕ με διεθνή χαρτοφυλάκια.
Ωστόσο, μπορεί να υπάρξει ακόμη κάποια επιτυχία φέτος, καθώς μόνο το 30% των προβλεπόμενων γεωτρήσεων έχει ολοκληρωθεί, γεγονός που αναδεικνύει το μέγεθος της εναπομένουσας δραστηριότητας. Μόνο 23 από τα υπόλοιπα 56 ερευνητικά πηγάδια είτε έχουν διανοιχθεί είτε αναμένεται να διανοιχθούν φέτος, πράγμα που σημαίνει ότι περίπου το 60% είναι πιθανό να διανοιχθεί ή να αναβληθεί μέχρι το 2024. Έτσι, ακόμη και αν το 2023 αποδειχθεί ανεπιτυχές, θα μπορούσε να υπάρξει ανάκαμψη το επόμενο έτος.