Χθες το TTF βρέθηκε μια ανάσα από τα 50 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, σε επίπεδα που ήταν στα τέλη Αυγούστου. Δεδομένου ότι στις 5 Οκτωβρίου είχε υποχωρήσει στα 36 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, γίνεται αντιληπτό το σοκ που υπέστη η αγορά μετά την αιφνιδιαστική κρίση στη Μέση Ανατολή.
Σε μεγάλο βαθμό η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς οφείλεται στην εντολή που έδωσε το Ισραήλ στη Chevron να διακόψει κάθε δραστηριότητα στο κοίτασμα αερίου Tamar.
Tο συγκεκριμένο κοίτασμα ανακαλύφθηκε το 2009 και εκτιμάται ότι περιέχει 240 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Η διακοπή των εργασιών στο κοίτασμα Tamar αναμένεται να περιορίσει τις εξαγωγές αερίου στην Ευρώπη, μέσω της Αιγύπτου. Στη φάση αυτή η Αίγυπτος, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, διερευνούν τον αντίκτυπο που θα έχει η εξέλιξη αυτή, την ίδια στιγμή που ανθεί και η σπέκουλα πως υπάρχει κίνδυνος να ακολουθήσει διακοπή εργασιών στο πολύ μεγαλύτερο κοίτασμα Λεβιάθαν.
Μέσα στο κλίμα αυτό η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) εκτιμά πως η προσφορά φυσικού αερίου θα παραμείνει περιορισμένη σε παγκόσμιο επίπεδο το 2024, παρά την πρόσφατη μείωση της ζήτησης.
Κατά την ΙΕΑ, αν και οι ταμιευτήρες αερίου της Ευρώπης είναι σχεδόν γεμάτοι και μάλιστα εγκαίρως και σαφώς νωρίτερα από όσο προβλέπει το σχετικό χρονοδιάγραμμα, αυτό δεν αποτελεί εγγύηση πως οι τιμές θα παραμείνουν σταθερές, καθώς ο κίνδυνος μεγάλης αστάθειας στις τιμές της ενέργειας, ιδιαιτέρως σε περίπτωση πολύ κρύου χειμώνα, αποτελεί λόγο ανησυχίας.