Σημείωσε πως από την 1η Νοεμβρίου του 2022 που εφαρμόστηκε ο φόρος των 10 ευρώ στο φυσικό αέριο και ο οποίος στη συνέχεια μειώθηκε είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι εξαγωγές της χώρας και άρα να μειωθεί η ανταγωνιστικότητα της. Αναλύοντας τις τιμές στην Ευρώπη τόνισε πως η ελληνική αγορά είναι από τις πιο ακριβές χώρες μαζί με την Ιρλανδία και την Ιταλία. «Μήπως πρέπει να ξανασκεφτούμε την ενεργειακή μας πολιτική» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε πως το ενεργειακό μείγμα σε μας είναι πανάκριβο. Αναφερόμενος στις ρυθμιστικές παρεμβάσεις στην ελληνική αγορά είπε πως αλλάζουν πράγματα μπαίνουν μηχανισμοί που άλλοι λειτουργούν και άλλοι όχι.
Ο κ. Μίλτος Ασλάνογλου, Γενικός Διευθυντής, ΕΣΠΕΝ ανέφερε πως «έχουμε μια μικρή αγορά οι διασυνδέσεις μας δεν είναι μεγάλες για να παρέχουμε μια εναλλακτική λύση». Περιγράφοντας το ενεργειακό τοπίο στη χώρα σημείωσε πως «είχαμε μια κυρίαρχη επιχείρηση που μέχρι ενός σημείου είχε αποκλειστική πρόσβαση σε φθηνούς πόρους, όπως στο λιγνίτη και στα νερά. Η σταδιακή είσοδος του φυσικού αερίου εισήγαγε στην αγορά κάτι που μεταβάλλεται και δεν δημιουργήσαμε τις συνθήκες διαχείρισης αυτή της μεταβλητότητας».
Για τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η βιομηχανία μίλησε ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ κ. Αντώνης Κοντολέων και επεσήμανε τα μακροχρόνια πράσινα PPA ως μέσο αντιστάθμισης του κινδύνου από τη μεταβλητότητα των τιμών, χωρίς να αγνοήσουμε τον κίνδυνο κανιβαλισμού των τιμών από την χωρίς έλεγχο ανάπτυξη των φ/β. Έκανε λόγο για πρόβλημα αναφορικά με την επ’ αόριστο αναστολή της διαδικασίας λήψης όρων σύνδεσης για τις ΑΠΕ κατηγορίας Β λόγω της διαπίστωσης ότι η παραγόμενο ενέργεια υπερβαίνει την κατανάλωση. Τη στιγμή βέβαια που όπως είπε δόθηκαν όροι σύνδεσης 6.000MW το τελευταίο έτος.