Οι προσδοκίες για την ύπαρξη υψηλών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κρήτη και στο Ιόνιο είναι υψηλές και η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (Ε∆ΕΥΕΠ) προσπαθεί να προετοιμάσει το έδαφος για τις επικείμενες ερευνητικές γεωτρήσεις.
Οι γεωλογικές ενδείξεις από τις σεισμικές έρευνες που έκανε το 2012 το ερευνητικό σκάφος της PGS για λογαριασμό της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων δείχνουν αυξημένες πιθανότητες για την ύπαρξη κοιτάσματος 9 τρισ. κυβικών ποδιών αερίου.
Το επίσημο χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Ε∆ΕΥΕΠ τοποθετεί την απόφαση για την πρώτη ερευνητική γεώτρηση το διάστημα 2025-2026, την ανάπτυξη του κοιτάσματος το 2027 και την έναρξη της παραγωγής, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά και οι έρευνες στεφθούν με επιτυχία, το 2029.
Οι διαδικασίες κινούνται γρήγορα, με τις αποφάσεις για ερευνητικές γεωτρήσεις να λαμβάνονται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024 και την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων να προσβλέπει στην πρώτη ερευνητική γεώτρηση μέσα στο 2025 και στην παραγωγή κοιτάσματος το 2027 ή και νωρίτερα.
Σε αυτή την κατεύθυνση έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών για να διευθετηθούν ζητήματα που συνδέονται με τις ερευνητικές γεωτρήσεις.
Μετά έναν πρώτο κύκλο επαφών και σε συνεργασία με τους επενδυτές, διερεύνησε τη διαθεσιμότητα λιμένων στη Δυτική Ελλάδα και στην Κρήτη για τη φιλοξενία σκαφών και εξοπλισμού ερευνητικών γεωτρήσεων.
Ενδεικτικά επαφές υπήρξαν με τα λιμάνια του Ηρακλείου, των Χανίων και του Ρεθύμνου στην Κρήτη, καθώς και της Πάτρας, της Ηγουμενίτσας και του Αστακού στη Δυτική Ελλάδα, και πλέον οι συζητήσεις συνεχίζονται με το λιμάνι των Χανίων, της Πάτρας και του Αστακού, για να καταλήξουν στην υπογραφή μνημονίων συνεργασίας. Στην ίδια βάση η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων καταρτίζει από τώρα έναν κανονισμό λειτουργίας εκτέλεσης εργασιών για τις ερευνητικές γεωτρήσεις, ώστε να μην υπάρξουν προσκόμματα στην υλοποίησή τους.