Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του συνδέσμου μεταλλευτικών επιχειρήσεων ο πρόεδρος κ. Κ. Γιαζιτζόγλου ανέφερε χθες πως βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι. «Από τη μια είναι σαφές ότι το περιβάλλον δεν θα συγχωρήσει στην ανθρωπότητα άλλες αστοχίες. Οι πρόδρομοι δείκτες το σηματοδοτούν πέραν πάσης αμφιβολίας. Εάν δεν αλλάξουμε παραγωγικό αλλά και καταναλωτικό μοντέλο, κάποια από τις επόμενες γενιές θα βρεθεί σε πολύ μεγάλο πρόβλημα. Από την άλλη, είναι εξαιρετικά δύσκολο να πείσεις μια κοινωνία να στερηθεί τις απολαύσεις που σήμερα θεωρεί δεδομένες». Ο κ. Γιαζιτζόγλου επεσήμανε πως ο εξορυκτικός κλάδος κατηγορείται ως μέρος του προβλήματος της περιβαλλοντικής καταστροφής, ένα επιχείρημα που βρίσκεται πολύ μακριά από την αλήθεια. «Η στατιστική λέει ότι, είτε μιλάμε για στέρεους, είτε για υγρούς, είτε για αέριους ρύπους, η εξορυκτική δραστηριότητα συνεισφέρει σε παγκόσμια κλίμακα ποσοστά κάτω του 3%. Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι λίγο ή αμελητέο. Απαιτώ όμως, να αποδοθούν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Είναι γνωστό ότι οι μεταφορές αποτελούν μαζί με την ενέργεια τον κύριο παράγοντα για τους αέριους ρύπους, όπως και ότι η υπερκατανάλωση υλικών αγαθών είναι η κύρια αιτία για τους στερεούς ρύπους. Είναι υποκριτικό να ταξιδεύουμε με το υπερμέγεθες αυτοκίνητό μας το οποίο διαθέτει έναν κινητήρα που ποτέ δεν θα τον αξιοποιήσουμε και από την άλλη να διαμαρτυρόμαστε για ένα σκαπτικό μηχάνημα που είτε μας αρέσει είτε όχι έχει βελτιστοποιηθεί, για λόγους κόστους, πριν τεθεί το θέμα της περιβαλλοντικής επίπτωσης».
Υπογράμμισε, δε, πως η εξορυκτική δραστηριότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργεί με το πιο αυστηρό νομικό πλαίσιο σε ότι αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. «Δυστυχώς αυτό έχει οδηγήσει τα τελευταία 30 χρόνια σε μείωση της παραγωγής εντός Ευρώπης πάνω από 35%. Ταυτόχρονα, έχουν εκτοξευθεί οι εισαγωγές μας από κάποιες τρίτες χώρες, οι οποίες δεν κρύβουν ότι έχουν πολύ χαλαρότερο πλαίσιο. Ως επιτομή της διαστροφής της Πραγματικότητας, το σταμάτημα της εξορυκτικής δραστηριότητας στην Ευρώπη και η αντικατάσταση των προϊόντων με εισαγόμενα θεωρείται από κάποιους θετική ενέργεια για το περιβάλλον», πρόσθεσε.
Το 2022 χαρακτηρίζεται από υψηλή ζήτηση μεγάλου μέρους εξορυκτικών και μεταλλουργικών προϊόντων σύμφωνα με έκθεση του συνδέσμου μεταλλευτικών επιχειρήσεων. Καταγράφηκε αύξηση του κύκλου εργασιών 12,5%, ενώ η παραγωγή εμπορεύσιμων προϊόντων αυξήθηκε κατά 3% σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων του κλάδου. Εκτιμάται ότι ο αυξημένος κύκλος εργασιών δεν θα οδηγήσει σε αυξημένη κερδοφορία λόγω του υψηλού κόστους ενέργειας και πρώτων υλών. Ο σύνδεσμος επισημαίνει πως σε σχέση με το εθνικό ρυθμιστικό περιβάλλον ελάχιστα αιτήματα ή θέσεις του κλάδου, ικανοποιήθηκαν. Ο εξορυκτικός κλάδος μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό πυλώνα ανάπτυξης της χώρας όμως χρειάζεται να λυθούν τα προβλήματα της γραφειοκρατίας και οι καθυστερήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος.