Την ώρα που σε λίγες ημέρες αναμένεται να διεξαχθεί η 10η Υπουργική Σύνοδος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του Νοτίου Διαδρόμου στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν το ενδιαφέρον στέφεται στις έρευνες υδρογονανθράκων. Στο Μπακού αναμένεται να βρεθεί και η υφυπουργός περιβάλλοντος και Ενέργειας κα Αλεξάνδρα Σδούκου.
Στο παρελθόν έχει επισημανθεί ο σημαντικός ρόλος της Κασπίας Θάλασσας και του Αζερμπαϊτζαν, ως μια καίρια πηγή διαφοροποίησης εφοδιασμού, μετά και την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου (TAP) το 2020. Άλλωστε έχει ανακοινωθεί ο διπλασιασμός της δυναμικότητας του ΤΑΡ κατά 10 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Δηλαδή, στα 20 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.Πριν λίγες ημέρες στην Αθήνα υπήρχαν διεργασίες σε σχέση με τον Κάθετο Διάδρομο.Σε λιγότερο από ένα χρόνο και συγκεκριμένα τον Ιούλιο θα γίνει το απαραίτητο Market Test για να γνωστοποιηθεί η δυναμικότητα που επιθυμούν τα συμβαλλόμενα μέρη. Τη διαδικασία αυτή θα εποπτεύει η πρωτοβουλία Central and South Eastern Europe Εnergy Connectvity (CESEC). Με βάση τη ροή από το Νότο στο Βορρά θα απαιτηθούν ενέργειες που θα καταστήσουν εφικτή την αμφίδρομη ροή.
Με φόντο αυτές τις εξελίξεις το ενδιαφέρον στρέφεται στις έρευνες υδρογονανθράκων. Ένα από τα βασικά ερωτήματα είναι τι θα γίνει με τα Γιάννενα, όπου εκεί η Energean δεν αποκλείεται αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις να προχωρήσει στην πρώτη ερευνητική γεώτρηση. Εξελίξεις αναμένονται το επόμενο διάστημα ειδικά στα μπλοκ Ιόνιο και μπλοκ 10 (Κυπαρισσιακός Κόλπος), όπου η μισθώτρια εταιρία Helleniq Energy βρίσκεται στη φάση ερμηνείας και αξιολόγησης των γεωφυσικών δεδομένων που διαθέτει.Να σημειωθεί πως στις δύο περιοχές έχει ξεκινήσει η δεύτερη φάση των ερευνών , η οποία θα έχει διάρκεια τρία χρόνια. Τελευταίο κεφάλαιο αποτελεί το μέλλον για τις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης. Αναμένονται τα αποτελέσματα της επεξεργασίας των δεδομένων από τις έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για την είσοδο στην επόμενη φάση ερευνών.
«Παρόλο που οι στόχοι ενεργειακής μετάβασης που έχουμε θέσει είναι φιλόδοξοι και θέλουμε να τους πετύχουμε το συντομότερο δυνατό, είναι γεγονός ότι δεν μπορούμε να κινηθούμε πιο γρήγορα από ότι επιτρέπει η τεχνολογική πρόοδος. Κατ’ επέκταση, η Ελλάδα αναγνωρίζει το ρόλο του φυσικού αερίου ως μεταβατικό καύσιμο και φιλοδοξεί να γίνει κόμβος παράλληλα στον πράσινο ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο», ανέφερε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στο Egypes Strategic Conference που έλαβε χώρα στο Κάιρο.