Με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου για την «Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, διαχείρισης και προστασίας δασών, αστικής ανθεκτικότητας, καταπολέμησης αυθαίρετης δόμησης και ενεργειακής ασφάλειας» που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις 15 Απριλίου επανακαθορίζεται η χρονική διάρκεια των συμβάσεων για τους σταθμούς ΣΗΘΥΑ και καθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού της ανά μήνα μέσης μοναδιαίας τιμής του φυσικού αερίου.
Για τον υπολογισμό της αποζημίωσης, ο οποίος θα γίνεται μέσω ειδικού μαθηματικού τύπου, θα λαμβάνεται υπόψη το κόστος του φυσικού αερίου αλλά και του CO2 όπως προκύπτει σε μηνιαία βάση από το Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ρύπων (ETS).
Υπενθυμίζεται ότι ο Σταθμός Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας (ΣΗΘΥΑ) της ΔΕΗ θα έχει ηλεκτρική ισχύ 105,34 (ΜWe) και θερμική ισχύ 66,47 (MWth). Θα εγκατασταθεί στον ΑΗΣ Καρδιάς, θα λειτουργεί με καύσιμο φυσικό αέριο, ενώ προβλέπεται ότι θα είναι hydrogen ready για ποσοστό υδρογόνου 10% στο μίγμα του φυσικού αερίου.
Η δημιουργία της μονάδας αναμένεται να λύσει το πρόβλημα της τηλεθέρμανσης στις περιοχές Εορδαίας, Κοζάνης και Αμυνταίου και οι ρυθμίσεις αυτές στοχεύουν στην εξασφάλιση της βιωσιμότητάς της.
Εκτός από τον τρόπο υπολογισμού αποζημίωσης στο νομοσχέδιο προβλέπεται η σύναψη σύμβασης λειτουργικής ενίσχυσης δεκαετούς διάρκειας με τον ΔΑΠΕΕΠ ενώ κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών θα συμμετέχει κανονικά στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς να λαμβάνει λειτουργική ενίσχυση.
Προβλέπεται επίσης ότι αντίστοιχες μονάδες που θα δημιουργηθούν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από επιχειρήσεις με κύρια δραστηριότητα την παραγωγή αγροτικών προϊόντων και η παραγόμενη θερμική ενέργεια θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τις ανάγκες παραγωγής των αγροτικών προϊόντων θα μπορούν να συνάπτουν εικοσαετή σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης με τον ΔΑΠΕΕΠ.
Επίσης σύμφωνα με το νομοσχέδιο οι μονάδες ΣΗΘΥΑ με καύση φυσικού αερίου που έχουν συνάψει σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης στην αποζημίωση που θα λαμβάνουν θα συνυπολογίζεται πέραν της τιμής του φυσικού αερίου και το κόστος των εκπομπών ρύπων εφόσον είναι υποχρεωμένες σε αγορά δικαιωμάτων εκπομπών CO2, κάτι το οποίο ισχύει για τη ΔΕΗ.
Για να προσδιοριστεί το ύψος της αποζημίωσης του κόστους των ρύπων προβλέπεται ειδικός μαθηματικός τύπος με βάση τη μηνιαία μέση τιμή των δικαιωμάτων CO2 σε €/tn όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου Ρύπων.
Επίσης προβλέπεται ότι οι σταθμοί ΣΗΘΥΑ με ισχύ μεγαλύτερη 35 «MWel» που έχουν σύμβαση Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης και κατά τη θερμαντική περίοδο κάθε έτους παρέχουν τη θερμική ενέργεια που παράγουν αποκλειστικά για τηλεθέρμανση πόλεων, μπορούν κατά την περίοδο εκτός θερμαντικής περιόδου να λειτουργούν και να συμμετέχουν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ως κατανεμόμενες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς να λαμβάνουν οποιαδήποτε λειτουργική ενίσχυση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά την περίοδο αυτή.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται « σταθμοί ΣΗΘΥΑ με ισχύ μεγαλύτερη από τριάντα πέντε (35) «MWel» που από την έναρξη ισχύος του παρόντος συνάπτουν Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης του άρθρου 9 του ν. 4414/2016 και κατά τη θερμαντική περίοδο κάθε έτους παρέχουν τη θερμική ενέργεια που παράγουν αποκλειστικά για τηλεθέρμανση πόλεων, δύναται κατά την περίοδο εκτός θερμαντικής περιόδου να λειτουργούν και να συμμετέχουν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ως κατανεμόμενες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς να λαμβάνουν οποιαδήποτε λειτουργική ενίσχυση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά την περίοδο αυτή. Για την εφαρμογή της παρούσας οι Βεβαιώσεις Παραγωγού των σταθμών αυτών τροποποιούνται κατάλληλα και ως θερμαντική περίοδος κάθε έτους ορίζεται η περίοδος από τη 10η Οκτωβρίου έως τη 10η Μαΐου του επόμενου έτους, εκτός εάν οριστεί άλλως με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων».