Νέα Μελέτη ΙΕΝΕ: Υψηλότερες τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα από την Ευρώπη

Νέα Μελέτη ΙΕΝΕ: Υψηλότερες τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα από την Ευρώπη
Eurokinissi
Τετάρτη, 29/05/2024 - 16:45

Τα τελευταία χρόνια ο ενεργειακός τομέας της Ελλάδας έχει επηρεαστεί σημαντικά από την ενεργειακή και υγειονομική κρίση.

Τα τελευταία χρόνια ο ενεργειακός τομέας της Ελλάδας έχει επηρεαστεί σημαντικά από την ενεργειακή και υγειονομική κρίση. Στο πλαίσιο παρακολούθησης των μεταβολών του εγχώριου ενεργειακού τομέα ανά κλάδο και καύσιμο, κρίθηκε απαραίτητη, από πλευράς Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), η έκδοση δύο φορές τον χρόνο μίας σχετικά σύντομης και περιεκτικής μελέτης, η οποία θα καταγράφει και θα επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες ενεργειακές εξελίξεις και θα αναδεικνύει τις κυριαρχούσες τάσεις. Με τίτλο «Ενεργειακές Τάσεις 2023 -2024», η νέα μελέτη του ΙΕΝΕ ενημερώνει με περιεκτικό τρόπο για τις αναδυόμενες τάσεις στην Ευρωπαϊκή και κυρίως στην Ελληνική αγορά ενέργειας για το 2023 και το α’ τρίμηνο του 2024.

Πιο συγκεκριμένα, η μεταβολή στις τιμές ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και πετρελαίου σε επίπεδο Ευρώπης και Ελλάδας, η μεταβολή στη συνολική ζήτηση ενέργειας, όπως και στη ζήτηση ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου, πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων, θα καλύπτονται στην συγκεκριμένη μελέτη. Παράλληλα, οι εισαγωγές και εξαγωγές, κυρίως ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, όπως και το μίγμα καυσίμου στην ηλεκτροπαραγωγή, είναι κάποια από τα ενεργειακά μεγέθη που αναλύονται με λεπτομέρεια.

Από την πρώτη έκδοση της σειράς μελετών του ΙΕΝΕ για τις τάσεις της Ελληνικής αγοράς ενέργειας, εξήχθησαν σημαντικά και χρήσιμα συμπεράσματα για την περίοδο 2023-2024, τα οποία συνοψίζονται ως εξής:

• Παρατηρήθηκε κατακόρυφη πτώση των τιμών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου σε Ευρώπη και Ελλάδα

• Λιγότερο εμφανής ήταν η μείωση των τιμών αργού πετρελαίου και προϊόντων

• Καταγράφηκε καθίζηση της συνολικής ζήτησης ενέργειας

• Σημειώθηκε σημαντική πτώση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και υποχώρηση της ζήτησης φυσικού αερίου

• Υποχώρησαν οι εξαγωγές και αυξήθηκαν οι εισαγωγές ηλεκτρισμού στην Ελλάδα

• Μειώθηκαν οι εισαγωγές φυσικού αερίου στην Ελλάδα, αλλά αυξήθηκαν οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Σιδηροκάστρου και LNG

• Συνεχίζουν οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα να είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, παρά την μείωση των διεθνών τιμών πετρελαίου

• Υπήρξε έντονη διαφοροποίηση του ηλεκτροπαραγωγικού μίγματος με ισχυρή διείσδυση των ΑΠΕ

• Εντός του 2024, αναμένονται περαιτέρω προβλήματα στο ηλεκτρικό δίκτυο, λόγω της υπερπροσφοράς ΑΠΕ και του κορεσμού του ηλεκτρικού συστήματος. Επομένως, θα βρεθούν στο προσκήνιο συζητήσεις μεταξύ ΡΑΕΕΥ, ΥΠΕΝ και ΑΔΜΗΕ για το θέμα αποζημίωσης των αυτοπαραγωγών, καθότι θα αυξάνονται οι ποσότητες απορριπτόμενης ενέργειας.