Eλληνομολδαβική συνεργασία στην αλυσίδα τροφοδοσίας LNG και φυσικού αερίου

Eλληνομολδαβική συνεργασία στην αλυσίδα τροφοδοσίας LNG και φυσικού αερίου
Unsplash
Πέμπτη, 30/05/2024 - 18:42

Στρατηγική δεσμευτική συμφωνία συνεργασίας στην αλυσίδα τροφοδοσίας LNG και φυσικού αερίου υπογράφηκε σήμερα μεταξύ της Moldovagaz JSC και της Mediterranean Holding (MIH Mediterranean Infrastructure Holding) στη Μολδαβία.

Οι δύο εταιρείες συμφώνησαν για την προμήθεια φυσικού αερίου 1.0 δις κυβικά μέτρα ετησίως (που ισοδυναμεί με 1.7 εκατ. κυβικά μέτρα LNG) για να καλύψουν τις ανάγκες της αναπτυσσόμενης αγοράς της Μολδαβίας. Επιπλέον, η συμφωνία στοχεύει στην ανάπτυξη ενεργειακών έργων κατά μήκος του κάθετου διαδρόμου (Vertical Corridor across South Eastern Europe), με διάθεση για συμμετοχή στο δεσμευτικό μάρκετ τεστ του Ιουλίου.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Moldovagaz, κ. Vadim Ceban τόνισε σχετικά ‘’ότι μέσω αυτής της συμφωνίας και διερευνώντας νέες διαδρομές για την προμήθεια φυσικού αερίου, ενισχύουμε την αφοσίωσή μας στη διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού με φυσικό αέριο για να ανταποκριθούμε στις υψηλές απαιτήσεις της αγοράς της Μολδαβίας. Πιστεύουμε ότι ο Κάθετος Διάδρομος έχει πολλές ευκαιρίες που η Moldovagaz, μαζί με τη Mediterranean Holding, είναι έτοιμη να εξετάσει’’.

Η Μολδαβία λαμβάνει μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου της ακολουθούν τους κανόνες που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, οι φορείς εκμετάλλευσης μεταφοράς φυσικού αερίου παρέχουν αμφίδρομη χωρητικότητα σε όλες τις διασυνοριακές συνδέσεις, διασφαλίζοντας αδιάλειπτη ροή, και λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών που εγγυούνται σαφήνεια και ασφάλεια για τους καταναλωτές. Τα παραπάνω μέτρα καταδεικνύουν τη δέσμευση της Μολδαβίας να παρέχει αξιόπιστες και οικονομικά προσιτές προμήθειες φυσικού αερίου με βάσει τις δεσμεύσεις προς την ΕΕ για ασφάλεια του εφοδιασμού. Σε αυτή την κατεύθυνση η Mediterranean Holding και η Ελλάδα ως μέρος του κάθετου άγονα μπορούν να αποτελέσουν ισχυρούς συνεργάτες’’.

"Είμαι περήφανος και ενθουσιασμένος που ανακοινώνω αυτήν την ενεργειακή πρωτοβουλία, η οποία υπογραμμίζει το έντονο κοινό ενδιαφέρον για τον ενεργειακό εφοδιασμό της αγοράς της Μολδαβίας και της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αυτή η συμφωνία δείχνει τη σημασία της Ελλάδας ως σημείου εισόδου στον Κάθετο Διάδρομο και ταυτόχρονα τη σημασία της Μολδαβίας ως σημείου διασυνοριακής σύνδεσης και μετάδοσης φυσικού αερίου για την περιοχή. Η Moldovagaz και η Mediterranean Holding θα συνεργαστούν σε μια μακροπρόθεσμη επιχειρηματική σχέση βασισμένη στις υψηλές αξίες της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας, φέρνοντας σε επαφή ενεργειακές πρωτοβουλίες που θα υποστηρίξουν την ενεργειακή απόδοση και ασφάλεια για την περιοχή", δήλωσε ο Δρ. Θεόδωρος E. Θεοδωρόπουλος, Ιδρυτής και Πρόεδρος της Mediterranean Holding.