Τα υπό διαβούλευση μέτρα για την προώθηση της εγκατάστασης σταθμών ΑΠΕ

Τα υπό διαβούλευση μέτρα για την προώθηση της εγκατάστασης σταθμών ΑΠΕ
Eurokinissi
Παρασκευή, 30/08/2024 - 16:14

Μία σειρά από εμβληματικές πρωτοβουλίες για την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας περιλαμβάνει νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διαχείριση αποβλήτων και την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας.

Πρόκειται για το σχέδιο νόμου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τις 29 Αυγούστου 2024 και θα διαρκέσει έως τις 12 Σεπτεμβρίου 2024.

Πιο αναλυτικά τα μέτρα για την προώθηση της εγκατάστασης σταθμών ΑΠΕ είναι τα εξής:

- Η επιστροφή και η μείωση εγγυητικών επιστολών (κατά 70%) σε κατόχους σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ

- Η εγκατάσταση Πιλοτικών Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών σε λιμνοδεξαμενές και τεχνητές λίμνες (<=5% της συνολικής επιφάνειας και <=80 MW συνολικά), για τρεις βασικούς λόγους:
• Έχουν μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση, από τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς επί εδάφους
• Είναι συνήθως κοντά σε υφιστάμενα ηλεκτρικά δίκτυα.
• Έχουν χαμηλή περιβαλλοντική επίπτωση, διότι εγκαθίστανται σε τεχνητούς ταμιευτήρες και υδάτινα σώματα.

- Η διασφάλιση ηλεκτρικού χώρου για την εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών και σταθμών βιομάζας που συνδέονται στο δίκτυο του ΕΔΔΗΕ, ώστε να ενισχυθεί, κατά το δυνατό, η ποικιλία τεχνολογιών ΑΠΕ (αντιμετώπιση «μονοκαλλιέργειας» Φ/Β σταθμών) που συμμετέχουν στο ενεργειακό μείγμα του τοπικού συστήματος και της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

- Η χορήγηση παρατάσεων σχετικά με τις προθεσμίες που έχουν θεσμοθετηθεί για την υλοποίηση έργων ΑΠΕ ώστε να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις που αντιμετωπίζουν και να διασφαλιστεί η υλοποίηση των έργων αυτών.