Όπως και το έτερο σχέδιο της εταιρείας, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΑΕΥ) και αφορά στο ενιαίο τιμολόγιο για τους οικιακούς και εμπορικούς καταναλωτές και μεταβατικό τιμολόγιο για τους βιομηχανικούς καταναλωτές ώστε να καταστεί δυνατή, σταδιακά, η σχετική σύγκλιση, στο πλαίσιο της ενιαίας τιμολόγησης του δικτύου φυσικού αερίου σε όλη τη χώρα.
Ωστόσο, οι εμπλεκόμενοι και ενδιαφερόμενοι φορείς εκφράζουν αντιρρήσεις, επισημαίνοντας ότι οι προτεινόμενες αλλαγές θα αυξήσουν το κόστος του φυσικού αερίου χωρίς να διευρύνουν επαρκώς το δίκτυο διανομής, περιορίζοντας έτσι την κάλυψη των καταναλωτών.
Η πρόταση της Enaon Eda αντιμετωπίζεται αρνητικά από τους ενδιαφερόμενους φορείς, καθώς θα εκτιμούν ότι θα οδηγήσει σε νέα αύξηση του κόστους του φυσικού αερίου ενώ παράλληλα δεν θα αυξηθεί το δίκτυο και η περαιτέρω κάλυψη των καταναλωτών.
Η κριτική έχει δημιουργήσει προβληματισμό στους Ιταλούς ιδιοκτήτες της εταιρείας. Ενδεικτικό είναι ότι την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, ο διευθύνων σύμβουλος της Italgas, Paolo Gallo, θα βρεθεί στην Αθήνα για να παρουσιάσει τα αναπτυξιακά σχέδια της Enaon EDA σε συνέντευξη τύπου. Παράλληλα, θα συναντηθεί με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), επιχειρώντας να πείσει για τον προσανατολισμό της εταιρείας προς την εξυπηρέτηση των Ελλήνων καταναλωτών και την ενίσχυση της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου.
Οι επικρίσεις εστιάζουν κυρίως στην περιορισμένη επέκταση του δικτύου ενώ την ίδια ώρα σχεδιάζεται η αντικατάσταση των μετρητών με νέους ψηφιακούς, που εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε αύξηση των τελών χρήσης δικτύου. Επίσης, τίθεται ζήτημα αντίφασης μεταξύ της πολιτικής απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, όπως περιγράφεται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), και της σχεδιαζόμενης τροφοδότησης νέων περιοχών με φυσικό αέριο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ), συμμετέχοντας στη διαβούλευση, ζητά από τη ΡΑΑΕΥ να μην εγκρίνει το πρόγραμμα ανάπτυξης της Enaon EDA και να απαιτήσει τη μείωση των τελών διανομής κατά τουλάχιστον 30%.
Στην επιστολή της στο πλαίσιο της διαβούλευσης τονίζει την ανάγκη αυξημένων επενδύσεων για την αποφυγή ενεργειακής απομόνωσης περιοχών που παραμένουν εκτός δικτύου.
Η ΚΕΔΕ χαρακτηρίζει άδικη και αδικαιολόγητη την αύξηση των τελών διανομής ειδικά για την περιοχή της Θεσσαλονίκης, Αττικής και Θεσσαλίας και ζητεί να αναθεωρηθεί τόσο το πρόγραμμα ανάπτυξης όσο και το ενιαίο τιμολόγιο.
Ειδικότερα σημειώνει ότι στο πρόγραμμα ανάπτυξης περιλαμβάνονται επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ για την αντικατάσταση πάγιου εξοπλισμού της Enaon EDA όπως η αντικατάσταση μετρητών σε Θεσσαλονίκη, Αττική και Θεσσαλία με συνολικό κόστος 52 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια ώρα αφαιρέθηκαν επενδύσεις στα δίκτυα.
Επίσης το πρόγραμμα ανάπτυξης προβλέπει αντικατάσταση εξοπλισμού σε σταθμούς που τοποθετήθηκαν την τελευταία πενταετία, για χρήση LNG αντί του CNG. Το γεγονός αυτό προκαλεί ερωτηματικά κατ αρχήν για τους λόγους της αντικατάστασης και βεβαίως για το κατά πόσο ο συγκεκριμένος εξοπλισμός έχει αποσβεστεί.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ΚΕΔΕ στην επιστολή της «η προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι αληθές ότι πραγματοποιείται μόνο από τον σταθμό της Ρεβυθούσας σε αντίθεση με το CNG όπου υπάρχουν περίπου 20 σταθμοί στην Ελλάδα; Τα ερωτήματα που θέτουμε είναι εύλογα και δεν κατανοούμε τους λόγους που μια εταιρεία, η οποία θα πρέπει να προάγει το δημόσιο συμφέρον των καταναλωτών και ειδικά των μελών μας (δήμοι) να προτείνει μια τεχνολογία η οποία θα αυξήσει μόνο τα κόστη στον τελικό καταναλωτή».
Τέλος, η ΚΕΔΕ ζητά από τη ΡΑΑΕΥ, παρουσίαση περισσότερων στοιχείων ως
προς το LNG και να συνυπολογιστεί το κόστος αντικατάστασης με βάση την υπάρχουσα υποδομή. «Υποδομή η οποία έως σήμερα λειτουργεί άψογα προσφέροντας στα μέλη μας τα οποία είναι απομακρυσμένα από το δίκτυο, οικονομικότερο ενεργειακό μίγμα καθώς και συνεχή τροφοδότηση» σημειώνει.