Χθες ανακοινώθηκαν από το ΤΑΙΠΕΔ οι ενδιαφερόμενοι για την αξιοποίηση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στο υπό εξόφληση πεδίο της Νότιας Καβάλας.
Μεταξύ των σχημάτων που συμμετέχουν στο διαγωνισμό περιλαμβάνεται και η κοινοπραξία της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ με το διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ. Οι άλλοι δύο διεκδικητές είναι οι κοινοπραξίες China Machinery Engineering με τη Maison Group και Energean Oil & Gas με την Αιγυπτιακή East Gas.
Πρόκειται για ένα project εκτιμώμενου προϋπολογισμού 240 εκατ. ευρώ το οποίο έχει μεγάλη οικονομική αλλά και γεωπολιτική σημασία με δεδομένο ότι θα καλύψει το σημαντικό κενό που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης σε αποθηκευτικούς χώρους για φυσικό αέριο.
Ωστόσο το project της υπόγειας αποθήκης αερίου δεν είναι η μόνη ενεργειακή υποδομή στην οποία φιλοδοξεί να συμμετάσχει ενεργά ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Την περασμένη εβδομάδα, όπως ανακοινώθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συμμετέχει στο διαγωνισμό για την παραχώρηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης μαζί με τις εταιρείες Black Summit Financial Group, Euroports και EFA Group.
Για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης υπενθυμίζεται ότι επίσης εκδήλωσαν ενδιαφέρον η Quintana Infastructure & Development, η κοινοπραξία Cameron SA – Goldair Cargo – Bollore Africa Logistics και ο ΟΛΘ.
Το τρίτο μεγάλο πρότζεκτ που αναπτύσσει η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ αφορά στην Κομοτηνή και είναι η κατασκευή μονάδας συνδυασμένου κύκλου φυσικού αέριου CCGT ισχύος 660MW.
Πρόκειται για μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής η οποία προβλέπεται να κατασκευαστεί σε κομβικό σημείο για το σύστημα ηλεκτρισμού καθώς στο βορά αναμένεται να δημιουργηθούν εξαιτίας της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων, οι μεγαλύτερες ελλείψεις σε παραγωγική ισχύ.
Ταυτόχρονα όμως η τοποθεσία προσφέρει εγγύτητα σε σημαντικές νέες πηγές προμήθειας, όπως ο αγωγός TAP, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία σε ανταγωνιστικό κόστος. Η επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ αναμένεται να δημιουργήσει 500 θέσεις εργασίας στη φάση κατασκευής και 100 στη φάση της λειτουργίας.
Συντάκτης Χάρης Φλουδόπουλος, πηγή capital.gr