Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να ροκανίζει τα οικογενειακά εισοδήματα και να βάζει τους καταναλωτές να δίνουν καθημερινά μάχη για να εξασφαλίσουν στις καλύτερες τιμές τα βασικά είδη διατροφής και λειτουργικότητας του νοικοκυριού.
Σύμφωνα με τους νέους τιμοκαταλόγους που έχουν φτάσει στα λογιστήρια των σούπερ μάρκετ, μετριόνται σε, περίπου, 400 οι κωδικοί προϊόντων, που θα αυξηθούν από τις αρχές Φεβρουαρίου.
Υπενθυμίζεται ότι, τρόφιμα, γαλακτοκομικά, είδη καθαριότητας, χαρτικά, ήταν οι πρωταθλητές των ανατιμήσεων για τον Ιανουάριο, ενώ σε λίγες μέρες αναμένεται να αλλάξουν τα καρτελάκια στα ράφια των σούπερ μάρκετ για ζυμαρικά, τυροκομικά, άλευρα και δημητριακά, συσκευασμένο ψωμί, σαμπουάν και αφρόλουτρα, απορρυπαντικά και ζωοτροφές.
Σημειώνεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες, μεγάλες αυξήσεις έχουν καταγράψει και τα τρόφιμα που πωλούνται στις λαϊκές αγορές, οι οποίες παραδοσιακά, έχουν φθηνότερες τιμές.
Πάντως, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, η πλειοψηφία των προϊόντων στο καλάθι του νοικοκυριού για 13η εβδομάδα διατηρεί σταθερές ή μειωμένες τις τιμές τους.
Από 833 προϊόντα, 57 (7%) ανέβηκαν οι τιμές τους, σε 57 (7%) μειώθηκαν οι τιμές και για 719 (86%) παρέμειναν σταθερές οι τιμές.
«Η πρωτοβουλία μας σταθερά προσφέρει εναλλακτική διέξοδο σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη» όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.
Σχετικά με την συζήτηση που έχει ξεκινήσει ότι οι τιμές είναι αυξημένες λόγω αισχροκέρδειας ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι από τους ελέγχους της ΔΙΜΕΑ εντοπίζονται φαινόμενα αισχροκέρδειας σε ποσοστό 6% - 8% ενώ ο υπουργός αναφορικά με τις τιμές των προϊόντων σε σχέση με την ποσότητα στις συσκευασίες, επεσήμανε: «Δεν είναι παράνομο να μειώνει κάποιος την ποσότητα. Παράνομο θα ήταν εάν η διαφορά της τιμής σε σχέση με την ποσότητα ξεπερνούσε το πλαφόν του κέρδους. Το πλαφόν του κέρδους δεν το έχουμε βάλει στη συσκευασία. Το πλαφόν του κέρδους το έχουμε βάλει στη μονάδα βάρους και στον όγκο. Άρα, σταθμίζουμε για να βάλουμε το πρόστιμο. Δεν μπορεί κάποιος να κοροϊδέψει το κράτος με αυτόν τον τρόπο. Διότι αν μειώσει την ποσότητα και αυξήσει την τιμή και ξεπεράσει το περιθώριο κέρδους που είναι κλειδωμένο στον Σεπτέμβριο του 2021, τότε υπάρχει πρόστιμο».
Για το θέμα των αυξήσεων και της αισχροκέρδειας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων δίνει σήμερα το πρωί συνέντευξη Τύπου.