Η μικρή διαθεσιμότητα του δικτύου, το οποίο πρέπει να καλύψει ένα τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον που εκ των πραγμάτων μένει – εν μέρει – εκτός δυνατοτήτων συστήματος, η θολή προοπτική ανάπτυξης έργων αποθήκευσης, η αντιμετώπιση θεμάτων προστασίας της βιοποικιλότητας που οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερης έκτασης οριζόντιες απαγορεύσεις και η προσπάθεια επίτευξης ενός ισορροπημένου μείγματος ΑΠΕ, σε συνδυασμό με τα προβλήματα στις χρήσεις γης και τις συνεχείς αλλαγές στην νομοθεσία, αποτελούν τα κυριότερα από αυτά.
Τα παραπάνω απασχολούν την πολιτεία και την αγορά στα πλαίσια διαμόρφωσης του βέλτιστου ενεργειακού και οικονομικού περιβάλλοντος, διαμορφώνοντας τους όρους, τη διαδικασία και τον ρυθμό επίτευξης της ενεργειακής μετάβασης, προς όφελος του τελικού καταναλωτή και του περιβάλλοντος.
Στο νέο αυτό καθεστώς της ενεργειακής μετάβασης η τεχνολογία των ΜΥΗΕ βρίσκει τον τρόπο να δηλώνει παρούσα. Σημαντικά όπλα σε αυτή την προσπάθεια αποτελούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της τεχνολογίας των ΜΥΗΕ (απόδοση, ασφάλεια δικτύου, ικανοποίηση πολλαπλών χρήσεων, προστιθέμενη εγχώρια αξία, αποκεντρωμένη παραγωγή και ανάπτυξη) και η μακροχρόνια εξειδίκευση και εμπειρία των εμπλεκομένων, δίνοντας τη δυνατότητα προσαρμογής στις απαιτήσεις του νέου ενεργειακού περιβάλλοντος, έτσι ώστε να ικανοποιεί τις αυξημένες (περιβαλλοντικές, χωροταξικές, ενεργειακές) απαιτήσεις.
Για την επιτυχία όμως αυτής της προσπάθειας, απαιτείται αλλαγή στον τρόπο προώθησης, αδειοδότησης και ανάπτυξης των ΜΥΗΕ και υιοθέτηση μιας αντικειμενικής φιλοσοφίας έγκρισης τεχνικά άρτιων και περιβαλλοντικά συμβατών έργων, μέσω της εξάλειψης χρόνιων αγκυλώσεων, στρεβλών διαδικασιών και αναχρονιστικών επιστημονικών μεθόδων αντιμετώπισης των συγκεκριμένων έργων.
Τα παραπάνω θέματα πρόκειται να αναλυθούν και να αναδειχθούν στην εκδήλωση του ΕΣΜΥΕ που θα πραγματοποιηθείτην Κυριακή 19 Μαρτίου 2023 στις 14.30στα πλαίσια της 5ηςΔιεθνούς Έκθεσης Verde.tec / Τεχνολογίες Περιβάλλοντος, στο εκθεσιακό κέντρο MEC Παιανίας (workshop 2).
Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.