Με τα νέα τιμολόγια, θα μπορούν εύκολα οι καταναλωτές να συγκρίνουν τιμές και να βλέπουν ποιος προμηθευτής είναι φθηνότερος, είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρής Σκυλακάκης στη Βουλή, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης που περιλαμβάνει διατάξεις για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και συγκεκριμένα, ρύθμιση για τη διατήρηση ενός προστατευτικού πλέγματος για τους καταναλωτές.
Το νέο χαρακτηριστικό είναι ότι θα μπορούν πλέον οι καταναλωτές, ανοίγοντας τη σχετική σελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΕΕΥ), όπου θα υπάρχει ειδικός σύνδεσμος, όπως και σε κάθε λογαριασμό, που θα τους πηγαίνει στην σύγκριση των τιμών, και να βλέπουν ποιος είναι ο φθηνότερος στην αγορά είπε ο κ. Σκυλακάκης.
Αναφερόμενος σε δημοσιεύματα που «λένε ότι είμαι ιδεοληπτικός νεοφιλελεύθερος διότι κάνω κρατικές παρεμβάσεις, και ότι προκαλείται μία σύγχυση στην αγορά, εγώ θα πω ότι, η σύγχυση υπάρχει στους καταναλωτές. Γιατί η μεγάλη σύγχυση είναι ότι δεν ξέρουν ποιος είναι ο φθηνότερος. Και αυτή την σύγχυση θα την επιλύσουμε» βεβαίωσε ο κ. Σκυλακάκης.
Απαντώντας, δε, στην πρόταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Ξανθόπουλου, εφόσον ο καταναλωτής δεν διαλέξει, να ενταχθεί αυτόματα στο φθηνότερο της αγοράς, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι κάτι τέτοιο θα συνεπαγόταν (ο καταναλωτής) να αλλάξει πάροχο χωρίς τη συναίνεσή του.
Σήμερα, ένα από τα προβλήματα που υπάρχουν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είναι η αδυναμία των καταναλωτών να έχουν σαφή εικόνα για το ποιος είναι ο φθηνότερος προμηθευτής, είπε ο υπουργός και εξήγησε ότι από 1/1/2024 θα υπάρξει μια μετάπτωση του συνόλου των καταναλωτών στα νέα τιμολόγια.
Με δεδομένο, είπε, ότι ένας μεγάλος αριθμός καταναλωτών δεν θα επιλέξει ενεργητικά κάποιο τιμολόγιο και ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων θα βρεθεί χωρίς σύμβαση, είχαμε δύο επιλογές: «Η μία επιλογή ήταν να κάνουμε αποδεκτό ότι οι προμηθευτές θα διαλέξουν τιμολόγιο για λογαριασμό των καταναλωτών. Αυτοί, δηλαδή, που δεν θα πάρουν ενεργητικά την απόφαση, που δεν θα κάνουν δήλωση, θα πήγαιναν στο τιμολόγιο το πιο κοντινό –έλεγε η ΡΑΕΕΥ– με αυτό που είχαν, που θα το διάλεγαν οι προμηθευτές. Ωστόσο, οι προμηθευτές έχουν δικαίωμα να προσφέρουν ό,τι τιμολόγιο θέλουν. Και το ποιο θα ήταν το πιο κοντινό σε κάθε καταναλωτή, θα ήταν απόφαση του προμηθευτή. Εκεί, όσο καλής προθέσεως και να είναι οι προμηθευτές, υπάρχει μια εγγενής σύγκρουση συμφερόντων, την οποία θεωρήσαμε ότι πρέπει να αποφύγουμε».
Με αυτά τα δεδομένα, εξήγησε ο υπουργός, προσπαθήσαμε να φτιάξουμε ένα τιμολόγιο όσο πιο κοντά γίνεται στο φθηνότερο, αλλά στο οποίο ο καταναλωτής να γνωρίζει από την αρχή ποια θα είναι η τιμή τον επόμενο μήνα. Εξήγησε επίσης ότι με αυτό το τιμολόγιο θα μπορούν οι καταναλωτές, ανοίγοντας τη σχετική σελίδα της ΡΑΑΕΥ, να συγκρίνουν τις τιμές και να επιλέγουν τον φθηνότερο πάροχο, αφού σε κάθε λογαριασμό και σε κάθε μήνυμα που θα λαμβάνουν θα υπάρχει link που θα τους οδηγεί στη σύγκριση τιμών. Ο υπουργός εξήγησε επίσης ότι οι καταναλωτές θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να αλλάξουν πάροχο. Οι εταιρείες όμως, είπε, «θα υποχρεωθούν, σε αυτό ειδικά το τιμολόγιο, να κάνουν ανταγωνισμό τιμών, με γνώση των τιμών από τους καταναλωτές. Και ο ανταγωνισμός τιμών μόνο καλό θα είναι για τον καταναλωτή».