Καλοσωρίζοντας τους ομιλητές και τους συμμετέχοντες στο καθιερωμένο μεγάλο ετήσιο συνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που, με τη σειρά του, εφέτος κλείνει 20 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και προσφοράς, ο κ. Σταμπολής τόνισε ότι το 27ο «Ενέργεια και Ανάπτυξη» πραγματοποιείται για μια ακόμα φορά σε μια δύσκολη συγκυρία. Κι αυτό γιατί, εκτός από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, εφέτος η χώρα μας ευρίσκεται πλησίον της εμπόλεμης ζώνης του Ισραήλ και της Γάζας, με σφοδρότατες καθημερινές συγκρούσεις ανάμεσα στον στρατό του Ισραήλ και την Χαμάς, που κινδυνεύει να επεκταθεί στις γύρω χώρες απειλώντας με αποσταθεροποίηση την Μέση Ανατολή.
Για τους λόγους αυτούς, όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ, το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας έχει και πάλι επανέλθει για τα καλά στο προσκήνιο και ήδη επηρεάζει αποφάσεις στην χάραξη ενεργειακής πολιτικής, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο, στα διάφορα κράτη μέλη. “Όμως το ερώτημα παραμένει ως προς την συμβατότητα της ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας με την προσπάθεια επίτευξης των στόχων της πράσινης μετάβασης, όπως αυτοί έχουν τεθεί σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο, στην περίπτωση της Ελλάδας, μέσω του πρόσφατα υποβληθέντος ΕΣΕΚ. Μπορεί να επιδιωχθούν παράλληλα και οι δυο στόχοι; Και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στην ενεργειακή μετάβαση και στις απαιτούμενες επενδύσεις;”, διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.
Όπως επισήμανε, μάλιστα, σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Σταμπολής, υπάρχουν και μερικές άβολες διαπιστώσεις από την ακολουθούμενη σήμερα Ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική που αναμφίβολα θα αποτελέσουν αφορμή προβληματισμού, όπως λ. χ. το υψηλό κόστος ηλεκτρισμού παρά την αυξανόμενη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ηλεκτροπαραγωγικό μείγμα, η το επίσης υψηλό κόστος που συνεπάγεται η πράσινη μετάβαση και με ποιό τρόπο αυτό θα καλυφθεί με δεδομένο ότι οι κρατικές επιδοτήσεις δεν μπορούν να αποτελέσουν μόνιμο λύση.
Αναφέρθηκε, επίσης, στα άλλα θέματα της ατζέντας του εφετινού, 27ου Ετήσιου Εθνικού Συνεδρίου «Ενέργεια και Ανάπτυξη», που διεξάγεται σήμερα, 14, και αύριο, 15 Νοεμβρίου, στο ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα, όπως ο ανταγωνισμός στις ενεργειακές αγορές της ΝΑ Ευρώπης. η εσωτερική αγορά ηλεκτρισμού, καθώς και η επιβεβλημένη στρατηγική για μείωση των τιμών σε επίπεδο οικιακού και βιομηχανικού καταναλωτή αλλά και μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τις ΑΠΕ, τα δίκτυα, την ενίσχυση των διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων και την κατασκευή νέων διασυνδετηρίων αγωγών φ. αερίου κ.ά.
Αναλυτικά η ομιλία του Προέδρου και Εκτελεστικού Διευθυντή του ΙΕΝΕ, κ. Κωστή Σταμπολή, κατά την έναρξη των εργασιών του 27ου Ετήσιου Εθνικού Συνεδρίου «Ενέργεια και Ανάπτυξη» του ΙΕΝΕ:
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Αξιότιμη κυρία Υφυπουργέ,
Αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές,
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της ΡΑΑΕΥ,
Αγαπητοί Εταίροι του ΙΕΝΕ,
Κυρίες και Κύριοι,
Με μεγάλη χαρά σας υποδέχομαι στο καθιερωμένο μεγάλο ετήσιο συνέδριο του ΙΕΝΕ, το «Ενέργεια & Ανάπτυξη» που εφέτος κλείνει 27 χρόνια συνεχούς οργάνωσης. Εφέτος, έξαλλου, εορτάζουμε ακόμα μια επέτειο, αφού το ΙΕΝΕ κλείνει και αυτό 20 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και προσφοράς, και μάλιστα αργότερα σήμερα, αμέσως μετά το τέλος των εργασιών της πρώτης ημέρας, έχουμε προγραμματίσει μια ειδική εκδήλωση στην οποία πιστεύω ότι οι περισσότεροι από εσάς θα μπορέσετε να παρευρεθείτε και να μάς τιμήσετε με την παρουσία σας.
Το φετινό Συνέδριο πραγματοποιείται για μια ακόμα φορά σε μια δύσκολη συγκυρία. Πέρυσι ήταν η Ουκρανία, όπου μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, ο πόλεμος συνεχίζεται με μεγάλη ένταση για δεύτερη χρόνια με πολλά ανθρώπινα θύματα και σοβαρές επιπτώσεις στην ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης. Με πλέον σοβαρή την επιτυχή προσπάθεια της ΕΕ και της Βρετανίας να μειώσουν η και να μηδενίσουν την εξάρτησή τους από εισαγωγές Ρωσικών ενεργειακών πρώτων υλών.
Εφέτος η χώρα μας ευρίσκεται πλησίον της εμπόλεμης ζώνης του Ισραήλ και της Γάζας, με σφοδρότατες καθημερινές συγκρούσεις ανάμεσα στον στρατό του Ισραήλ και την Χαμάς, που κινδυνεύει να επεκταθεί στις γύρω χώρες απειλώντας με αποσταθεροποίηση την Μέση Ανατολή. Μπορεί η παρούσα διένεξη να μην έχει επιφέρει την αναμενόμενη αναστάτωση στις ενεργειακές αγορές, αφού δεν έχει επηρεαστεί η ενεργειακή προμήθεια (το βλέπουμε στις τιμές του αργού και του φυσικού αερίου, οι οποίες και έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες), όμως ο κίνδυνος ελλοχεύει σε περίπτωση επέκτασης της κρίσης.
Γι’ αυτό, το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας έχει και πάλι επανέλθει για τα καλά στο προσκήνιο και ήδη επηρεάζει αποφάσεις στην χάραξη ενεργειακής πολιτικής, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο, στα διάφορα κράτη μέλη. Όμως το ερώτημα παραμένει ως προς την συμβατότητα της ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας με την προσπάθεια επίτευξης των στόχων της πράσινης μετάβασης, όπως αυτοί έχουν τεθεί σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο, στην περίπτωση της Ελλάδας, μέσω του πρόσφατα υποβληθέντος ΕΣΕΚ. Μπορεί να επιδιωχθούν παράλληλα και οι δυο στόχοι; Και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στην ενεργειακή μετάβαση και στις απαιτούμενες επενδύσεις;
Κύριε Υπουργέ,
Κύριες και Κύριοι,
Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που θα απασχολήσουν το φετινό συνέδριο. Γιατί, επίσης, θα μάς απασχολήσει ο ανταγωνισμός στις ενεργειακές αγορές της ΝΑ Ευρώπης αλλά και στην εσωτερική αγορά ηλεκτρισμού και ποια μπορεί να είναι η επιβεβλημένη στρατηγική για μείωση των τιμών σε επίπεδο οικιακού καταναλωτή αλλά και στην βιομηχανία.
Ένα άλλο σημαντικό και άκρως επίκαιρο θέμα που θα συζητηθεί, αφορά τις επιπτώσεις από την υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτροπαραγωγικό μείγμα και την επιτακτική ανάγκη αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του ηλεκτρικού δικτύου και της δημιουργίας επαρκούς ηλεκτρικού χώρου. Ακόμα, η ενίσχυση των διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων και η κατασκευή νέων διασυνδετηρίων αγωγών φ. αερίου και συναφών μονάδων (βλέπε FSRU) και, μέσω αυτών, η ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας, θα αναλυθεί σε όλες της τις διαστάσεις.
Επίσης, θα συζητηθούν και θα αναλυθούν μια ολόκληρη σειρά από θέματα που απασχολούν έντονα τις ενεργειακές εταιρείες και τους επενδυτές, όπως η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας κυρίως στα κτίρια, η περαιτέρω ψηφιοποίηση του ενεργειακού τομέα και οι επιπτώσεις από την είσοδο της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ), η εισαγωγή πράσινων καυσίμων, η παραγωγή και χρήση του υδρογόνου σε αντικατάσταση ρυπογόνων διαδικασιών ιδιαίτερα στην βιομηχανία, οι δυνατότητες παραγωγής βιομεθανίου και η χρήση του στο δίκτυο του φ, αερίου, οι προοπτικές εφαρμογής τεχνολογιών CCUS, και, ασφαλώς, η επέκταση της ηλεκτροκίνησης με στόχο την μείωση των εκπομπών στο κλάδο των μεταφορών.
Πέραν των ανωτέρω υπάρχουν και μερικές άβολες διαπιστώσεις από την ακολουθούμενη σήμερα Ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική που αναμφίβολα θα αποτελέσουν αφορμή προβληματισμού. Λχ το υψηλό κόστος ηλεκτρισμού παρά την αυξανόμενη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ηλεκτροπαραγωγικό μείγμα, η το επίσης υψηλό κόστος που συνεπάγεται η πράσινη μετάβαση και με ποιό τρόπο αυτό θα καλυφθεί με δεδομένο ότι οι κρατικές επιδοτήσεις δεν μπορούν να αποτελέσουν μόνιμο λύση.
Όλα αυτά θα συζητηθούν εκτενώς από τα 12 ξεχωριστά πάνελ και τους 80 εκλεκτούς προσκεκλημένους ομιλητές και συντονιστές. Εύχομαι ολόψυχα σε όλους τους συνέδρους, και ιδιαίτερα στους ομιλητές και στους συντονιστές, καλή επιτυχία στις παρουσιάσεις των και στις συζητήσεις των, από τις οποίες αποβλέπουμε στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.
Τέλος, κύριε Υπουργέ, δράττομαι της ευκαιρίας της σημερινής παρουσίας σας να σας υπενθυμίσω ότι το ΙΕΝΕ δεν ασχολείται μόνο με την οργάνωση συνεδρίων όπως το σημερινό, όσο χρήσιμα και εάν είναι αυτά, αλλά διαθέτει ένα αξιόλογο ερευνητικό και μελετητικό δυναμικό με αποδεδειγμένο έργο, το οποίο και είναι στην διάθεση του Υπουργείου και της εκάστοτε κυβέρνησης. Υπό αυτή την έννοια, το Ινστιτούτο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στην συμμετοχή της χώρας μας σε διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς όπως το CESEC, το East Mediterranean Gas Forum, το Energy Community κλπ.
Πριν καλέσω στο βήμα τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον αγαπητό κ. Θεοδωρο Σκυλακάκη, θα ήθελα να σας παρουσιάσω τον επίσης αγαπητό συνάδελφο κ. Γιάννη Ψαρόπουλο, έγκριτο δημοσιογράφο και ξένο ανταποκριτή και υπεύθυνο σύνταξης του “Energy & Geopolitics Bulletin”, του τακτικού newsletter του ΙΕΝΕ, ο οποίος και θα με συνδράμει στον συντονισμό του πρώτου Session του Συνεδρίου.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο».
Το 27ο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη» του ΙΕΝΕ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), του Υπουργείου Ανάπτυξης, της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).