Η αντλία θερμότητας μπορεί να συνδεθεί σε ένα σπίτι και με τα σώματα, αλλά και με την παροχή νερού, ώστε να υπάρχει και ζεστό νερό. Σε ένα σπίτι μέχρι 90 τ.μ. αρκεί μια αντλία θερμότητας 8-10Kw. Η αντλία θερμότητας έχει τη δυνατότητα να παίρνει τη θερμότητα του περιβάλλοντος και να τη μεταφέρει σε έναν χώρο. Απαραίτητη πάντως προϋπόθεση είναι το σπίτι να έχει καλή θερμομόνωση. Απαγορευτικό μέχρι στιγμής για την αγορά της είναι το κόστος. Όμως το ενδιαφέρον έχει αναθερμάνει εξαιτίας της πρόθεσης του υπουργείου Ενέργειας να στηρίξει με μεγάλες επιδοτήσεις τις αντλίες θερμότητας. Αυτό μάλιστα που έχει ακουστεί ως πρόταση στο παρελθόν από φορείς είναι να υπάρξει ξεχωριστό πρόγραμμα.
Πάντως, χθες ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, μιλώντας στο συνέδριο με θέμα «Ενεργειακή Ασφάλεια και Πράσινη Ανάπτυξη» που διοργάνωσε το ΥΠΕ προανήγγειλε πως το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» θα προβλέπει αυξημένες επιδοτήσεις για εγκατάσταση αντλιών θερμότητας.
Τα τελευταία χρόνια νοικοκυριά αγοράζουν αντλίες θερμότητας. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζει κάποιος είναι για να λειτουργήσει σωστά θα πρέπει να υπάρχει ενδοδαπέδια θέρμανση. Εάν θέλει να βάλει κάποιος ένα σύστημα πρέπει να δει τις παραμέτρους αλλά θα πρέπει να έχει υπόψη του πως χρειάζεται χώρος για να μπει η αντλία θερμότητας γιατί είναι μια μεγάλη μονάδα και να έχει υπόψη ότι μπορεί να χρειαστούν καινούργιες σωληνώσεις. Μπορεί όμως να συνδυαστεί με τα υπάρχοντα σώματα. Μόνο η αντλία θερμότητας έχει κόστος από 4.000 έως 5.000 ευρώ. Επιπλέον, υπάρχει και το κόστος των σωληνώσεων εάν χρειαστεί. Υπάρχει μεγαλύτερη διάρκεια απόσβεσης, ενώ η συντήρηση δεν είναι δύσκολη. Είναι παρόμοια λογική με τη συντήρηση ενός κλιματιστικού.
Θα πρέπει να υπολογίζει κάποιος/α πως η αντλία θερμότητας για την εγκατάστασή της θα χρειαστεί και ένα χώρο στο μπαλκόνι του διαμερίσματος για να τοποθετηθεί η μονάδα. Αυτός ο λόγος θα αποθάρρυνε ιδιοκτήτες μικρών διαμερισμάτων και θα ήταν μια λύση πιο προσιτή για ιδιοκτήτες για παράδειγμα μονοκατοικιών. Για τον ίδιο λόγο,η έλλειψη χώρου θα αποθάρρυνε κάποιον που θέλει να κάνει σύνδεση με την παροχή νερού για να έχει ζεστό νερό, καθώς θα χρειαζόταν χώρο στο λεβητοστάσιο σε περίπτωση που συνδυαζόταν με μπόιλερ. Πιο εύκολη λύση θα ήταν η σύνδεση της αντλίας θερμότητας με ηλιακό τριπλής ενέργειας.
Σε κάθε περίπτωση κοινωνικοί φορείς υποστηρίζουν πως τα νοικοκυριά και ιδιαίτερα αυτά που δεν έχουν καθόλου χρήματα να προβούν σε κινήσεις εξοικονόμησης ενέργειας να επιδοτούνται εως και το 100% σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας.