Για να αποφύγει να καταναλώνει ρεύμα ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας δεν προχώρησε σε κινήσεις που αφορούν την εξοικονόμηση και ο λόγος ήταν η έλλειψη χρημάτων. Ωστόσο, υπήρχαν πολίτες που αντικατέστησαν τις ενεργοβόρες συσκευές, όπως τα ψυγεία και τα κλιματιστικά. Βοήθησαν βέβαια τα προγράμματα επιδότησης. Τα επόμενα χρόνια στόχος του υπουργείου Ενέργειας είναι να προωθήσει αντίστοιχα προγράμματα, όπως και προγράμματα εξοικονομώ για τις κατοικίες. Το ζήτημα βέβαια είναι να στοχεύουν ειδικά στα ευάλωτα νοικοκυριά. Παράλληλα, θα πρέπει το υπουργείο Ενέργειας να παροτρύνει τον κόσμο για να αποκτήσει τα επόμενα χρόνια κουλτούρα εξοικονόμησης. Μηχανικοί επισημαίνουν πάντως η σημαντικότερη κίνηση είναι η ουσιαστική μόνωση στο σπίτι. Τονίζουν την ανάγκη μονώσεων σε σωληνώσεις και ταυτόχρονα να κλείνουν χαραμάδες δίπλα σε παράθυρα και πόρτες. Ειδικά τα παλιά σπίτια, χρειάζονται αρκετές παρεμβάσεις.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ είχε αναρτήσει στην ιστοσελίδα της πριν λίγους μήνες έναν κατάλογο με εύκολους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας, στο πλαίσιο εκστρατείας της από κοινού με την ΡΑΑΕΥ και άλλες ενώσεις καταναλωτών. Ανάμεσα σε αυτά το να σβήνουν οι πολίτες τις εστίες της κουζίνας δέκα λεπτά πριν μαγευτεί το φαγητό. Να ρυθμίζουν την ψύξη στους 7 βαθμούς και την κατάψυξη στους -18.
Από κει και πέρα άλλοι τρόποι εξοικονόμησης είναι να μην αφήνουμε φώτα αναμμένα όταν φεύγουμε από ένα δωμάτιο και να αντικαθιστούμε τους λαμπτήρες στο σπίτι με λάμπες LED. Επίσης, στα κλιματιστικά ο θερμοστάτης θα πρέπει να είναι μέχρι τους 23 βαθμούς το χειμώνα. Ακόμα όταν γίνεται χρήση του πλυντηρίου τότε τα ρούχα να πλένονται σε θερμοκρασία 30 βαθμών, με γεμάτο πλυντήριο σε οικονομικό πρόγραμμα. Να αποφεύγετε το στεγνωτήριο στα πλυντήριο και να προτιμάτε το φυσικό στέγνωμα δηλαδή σε απλώστρες.
Να σημειωθεί πως η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. πραγματοποίησε έρευνα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος "REVERTER", με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Μεταλλευτικής Τεχνολογίας και Περιβαλλοντικής Μεταλλευτικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Συντονιστής του έργου) και του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) όπου κατέγραψε πως περίπου το 20% των νοικοκυριών που ρωτήθηκαν "λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης για λιγότερο από 2 ώρες την ημέρα ή καθόλου και το 35% από 2 έως 4 ώρες την ημέρα. Ως αποτέλεσμα, περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά αναφέρουν θερμοκρασία εσωτερικού χώρου μικρότερη από τη θερμοκρασία δωματίου που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), δηλαδή μεταξύ 18-21οC. Το συγκεκριμένο είναι ανησυχητικό γιατί το ποσοστό των νοικοκυριών που αναφέρουν προβλήματα υγείας λόγω ανεπαρκούς θέρμανσης για θερμοκρασία σπιτιού μεταξύ 15-18οC είναι διπλάσιο από το αντίστοιχο ποσοστό για θερμοκρασία σπιτιού μεταξύ 18-21οC και το ποσοστό για θερμοκρασία σπιτιού κάτω από 15oC είναι περίπου τέσσερις φορές υψηλότερο.
Το μέσο συνολικό ενεργειακό κόστος ανά έτος είναι περίπου 1.900€. Οι δαπάνες ενέργειας επηρεάζονται από το μέγεθος του σπιτιού, τον τύπο του συστήματος θέρμανσης και τα χαρακτηριστικά των νοικοκυριών (π. χ., ενώ τα νοικοκυριά με άνεργους τείνουν να ξοδεύουν λιγότερα)".